Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un avocat celebru în Luxemburg acuză: Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă cerșetorii dezgustători și obraznici care vin din România. Ambasada României denunță discursul încărcat de ură

Un avocat celebru în Luxemburg acuză: Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă cerșetorii dezgustători și obraznici care vin din România. Ambasada României denunță discursul încărcat de ură

Un articol de: - 08 Aug 2015, 17:14
Foto: ziarulclujean.ro Externe

Gaston Vogel, un avocat celebru din Luxemburg, a cerut măsuri împotriva cerșetorilor români, pe care i-a calificat drept ”dezgustători și obraznici”, informează site-ul 5minutes.rtl.lu. Ambasada României a reacționat, denunțând o tentativă de generalizare și stigmatizare.

"Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degajă zilnic grupurile de cerşetori dezgustători, obraznici, care, în virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung în Luxemburg, fără niciun control, din îndepărtata Românie", a scris Vogel într-o scrisoare deschisă adresată primăriei oraşului Luxembourg.

Avocatul i-a cerut primarului să ia măsuri mai eficiente contra cerșetoriei și să asigure ”siguranța publică, liniștea și salubritatea” orașului. Lydie Polfer, primarul orașului, a explicat, însă, că se depun deja eforturi pentru combaterea cerșetoriei organizate și a criticat termenii folosiți de Vogel.

”Ca răspuns la scrisoarea deschisă adresată Primăriei, ţin să precizez că securitatea cetăţenilor, liniştea publică şi salubritatea rămân priorităţi absolute", a răspuns Lydie Polfer.

Roxana Iftimie, ambasadoarea României la Luxemburg, a denunțat ”discursul de ură” al avocatului.

"Libertatea de exprimare este esenţială. Cu toate aceastea, nu trebuie să conducă la promovarea, mai ales în spaţiul public, a unui discurs de ură, îndreptat împotriva unor persoane sau comunităţi. Chiar dacă înţelegem că scrisoarea domnului Vogel nu reflectă decât punctul de vedere al autorului, apreciem că este necesară o atenţie suplimentară, pentru a evita promovarea prin presă a stigmatizărilor şi generalizărilor nocive, pe care suntem convinşi că nu le împărtăşiţi. O generalizare de acest tip este cea prin care România este numită ca fiind ţară de origine a tuturor persoanelor care cerşesc, descrise de altfel într-un mod discriminatoriu şi nedemn. Amintim că Europa se bazează pe o serie de valori comune, printre care se numără dreptul la respectarea demnităţii cetăţenilor", a transmis Ambasada României din Luxemburg.

Citeşte mai multe despre:   Luxemburg,   avocat,   cersetori,   discriminare,   romani