Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un avocat francez a depus plângere la Curtea Penală Internațională împotriva Israelului pe care îl acuză de ”crime de război”

Un avocat francez a depus plângere la Curtea Penală Internațională împotriva Israelului pe care îl acuză de ”crime de război”

Un articol de: - 25 Iul 2014, 16:36
Foto: kweeper.com Externe

Gilles Devers, un avocat francez, a anunțat, vineri, la Paris, că a depus plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI), în numele ministrului palestinian al Justiţiei, pentru "crime de război" comise în timpul operaţiunilor israeliene din Fâşia Gaza, relatează AFP.

Plângerea, depusă la procuroarea CPI Fatou Bensouda, vizează "crimele de război comise de armata israeliană în iunie şi iulie 2014 în Palestina, în contextul operaţiunii militare denumită Limita Protectoare", a declarat Devers, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Fiecare zi este marcată de comiterea unor noi crime, iar populaţia civilă reprezintă peste 80 la sută din victime. Copiii, femeile, spitalele, şcolile ONU: soldaţii israelieni nu respectă nimic. Este un atac militar asupra populaţiei palestiniene", a afirmat avocatul, citind o declaraţie tradusă apoi în engleză şi arabă.

Îndreptată împotriva Hamas, operaţiunea Limita Protectoare, lansată la 8 iulie, s-a soldat cu moartea a 815 palestinieni şi rănirea altor 5.240, majoritatea civili, conform serviciilor de urgenţă din Gaza. Israelul a pierdut 32 de soldaţi şi doi civili.

Avocatul a apreciat că plângerea poate fi admisă, chiar dacă Palestina, recunoscută din noiembrie 2012 ca stat observator nemembru al ONU, nu a ratificat Statutul de la Roma care a fondat CPI. Nici Israelul nu a ratificat textul.

Potrivit lui Gilles Devers, precedentul ministru palestinian al Justiţiei a făcut o declaraţie de competenţă a CPI la 21 ianuarie 2009, care "rămâne perfect valabilă".

Citeşte mai multe despre:   Israel,   crime de razboi
 
Loading...