Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un bărbat de culoare, bătut de trei polițiști în Paris / Emmanuel Macron: „Nu voi accepta niciodată violența gratuită” (VIDEO)

Un bărbat de culoare, bătut de trei polițiști în Paris / Emmanuel Macron: „Nu voi accepta niciodată violența gratuită” (VIDEO)

Un articol de: Andrei Ștefan - 28 Noi 2020, 08:41
Un bărbat de culoare, bătut de trei polițiști în Paris / Emmanuel Macron: „Nu voi accepta niciodată violența gratuită” (VIDEO) Externe

Imaginile în care trei ofițeri de poliție din Paris bat un bărbat de culoare, producător de muzică, au scandalizat Franța. Și președintele Republicii, Emmanuel Macron, a catalogat incidentul drept „inacceptabil” și „rușinos”.

 

Un bărbat de culoare, bătut de trei polițiști în Paris

 

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au fost publicate joi, 26 noiembrie. Se poate observa cum cei trei ofițeri îl lovesc cu picioarele, cu pumnii și cu bastoanele pe bărbatul care vrea să intre în studioul său. Se pare că acesta fusese oprit inițial pentru că nu purta mască de protecție.

În urma imaginilor în care producătorul de muzică Michel Zecler era bătut, Emmanuel Macron a cerut Guvernului francez propuneri rapide pentru a reconstrui încrederea dintre poliție și cetățeni.

 

Franța nu ar trebui niciodată să se resemneze violenței sau să lase ura sau rasismul să prospere. Cei care aplică legea trebuie să respecte legea. Nu voi accepta niciodată ca violența gratuită a unora pătează profesionalismul bărbaților și femeilor care lucrează curajos pentru a ne proteja în viața noastră de zi cu zi”, a subliniat acesta, într-o serie de postări pe Twitter, citează The Guardian.

Ofițerii de poliție au fost identificați și suspendați. Mai mult, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a declarat că va face presiuni pentru demiterea ofițerilor, spunând că au „murdărit uniforma republicii”.A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !

 

Michel Zecler: „Oamenii care ar fi trebuit să mă protejeze m-au atacat”

 

Michel Zecler, producătorul muzical, a declarat că a fost supus și abuzului rasist în timpul bătăii de cinci minute. Acesta a fost reținut și acuzat de violență și rezistență la arest, dar procurorii au respins acuzațiile și au deschis o anchetă împotriva ofițerilor.

„Oamenii care ar fi trebuit să mă protejeze m-au atacat. Nu am făcut nimic pentru a merita acest lucru. Vreau doar ca acești trei oameni să fie pedepsiți conform legii”, a declarat producătorul.

 

Moartea lui George Floyd, devenită simbolul luptei anti-rasism, a generat reforme în poliția din Washington D.C

 

Incidentul din Paris amintește de moartea afro-americanului George Floyd (46 de ani), survenită pe 25 mai, în fața unui magazin, din cauza intervenției brutale a poliției din Minneapolis, a devenit simbolul protestelor antirasiale, desfășurate sub sloganul „Black Lives Matter” („viețile negrilor contează”).

Bărbatul ale cărui ultime cuvinte - „Nu pot respira” - au devenit emblematice, a dat naștere unei mișcări internaționale, marcând astfel o reluare a luptei anti-rasism în întreaga lume.

După două săptămâni de proteste violente, consiliul districtual din Washington D.C., a aprobat o serie de reforme în poliţie.

Astfel, noile prevederi interzic utilizarea tehnicilor de blocare la nivelul gâtului, cum a fost cea utilizată împotriva lui Floyd, şi obligă comunicarea numelui şi imaginilor provenite de la camerele de corp ale ofiţerilor după „moartea provocată de un ofiţer sau folosirea serioasă a forţei”.

Totodată, reglementările interzic Departamentului de Poliţie Metropolitană să angajeze persoane cu istoric documentat de conduită necorespunzătoare a poliţiei şi să limiteze utilizarea forţei neletale şi achiziţia de arme militare de către departamentul de poliţie, printre alte măsuri.

Amintim, încă din 2001, Departamentul de Justiţie al SUA constata că Departamentul de Poliţie Metropolitană din Washington D.C. folosește o practică de forţă excesivă.

Citeşte mai multe despre:   Paris,   violență poliție,   Emmanuel Macron,   Franța