Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei: Are 750 kilometri lungime și 800 metri adâncime

Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei: Are 750 kilometri lungime și 800 metri adâncime

Un canion uriaș a fost descoperit sub ghețurile Groenlandei, relatează BBC News.

Există posibilitatea ca formațiunea geologică, ce poate fi parțial comparabilă cu Marele Canion al fluviului Colorado din Statele Unite,, să existe dinainte ca grețurile să acopere Groenlanda, în cursul ultimelor milioane de ani.

Canionul are o lungime de cel puțin 750 kilometri și în jur de 800 metri adâncime. El a fost descoperit cu ajutorul unor observaţii prin satelit.

"Descoperirea noastră arată că mai sunt încă multe lucruri de găsit pe planeta noastră", a spus profesorul Jonathan Bamber, de la Şcoala de ştiinţe geografice a Universităţii din Bristol, Marea Britanie.

Cercetătorii britanici au folosit o cantitate uriaşă de date radar colectate mai ales cu ajutorul observaţiilor prin satelit, de NASA, precum şi de cercetătorii germani.

În urma analizării datelor colectate, oamenii de știință au descoperit că acest canion se întinde din centrul Groenlandei până în extremitatea nordică, unde se încheie cu un fiord adânc, în Oceanul Arctic. 

Se pare că acest canion joacă un rol important în transportarea apelor subglaciale din interiorul calotei şi până în ocean. Chiar şi înainte ca Groenlanda să fie acoperită de gheţuri, în urmă cu aproape patru milioane de ani, acest canion forma un important sistem fluvial.