Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un elveţian vrea să ajungă în stratosferă cu un avion alimentat cu energie solară

Un elveţian vrea să ajungă în stratosferă cu un avion alimentat cu energie solară

Un articol de: - 21 Noi 2014, 20:28
Un elveţian vrea să ajungă în stratosferă cu un avion alimentat cu energie solară Foto: bluebird-electric.net Externe

Raphaël Domjan, un aventurier elveţian, primul om care a efectuat o călătorie în jurul lumii, în 2012, la bordul unei ambarcaţiuni propulsate doar cu ajutorul energiei solare, a anunţat că a obţinut finanţare pentru un zbor în stratosferă, la bordul unui mic avion solar, informează AFP.

Raphaël Domjan este iniţiatorul misiunii SolarStratos, prin care doreşte să ajungă la peste 24.000 de metri altitudine, la bordul unui avion solar cu două locuri.

Elveţianul a anunţat într-un comunicat că a strâns banii necesari construirii avionului propulsat cu ajutorul energiei solare, alături de mai mulţi parteneri.

În cadrul misiunii SolarStratos, Raphaël Domjan speră să ajungă la o altitudine de peste 24 de kilometri, unde temperatura scade până la minus 70 de grade Celsius. Avionul său, cu o cabină nepresurizată, va avea 7,9 metri lungime, o anvergură a aripilor de 24,4 metri şi va cântări 400 de kilograme. Cei 22 de metri pătraţi de celule fotovoltaice vor oferi o autonomie de peste 24 de ore, ceea ce ar trebui să permită realizarea acestei "eco-aventuri".

Călătoria va dura circa cinci ore, pentru a urca la altitudinea vizată, unde cei de la bordul avionului vor putea admira stelele, înainte de a reveni la sol.

Citeşte mai multe despre:   avioane