Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un fost premier a explicat în ce scenariu s-ar putea normaliza relațiile dintre Plahotniuc și Dodon. Sturza: A rămas izolat și cu probleme de sănătate într-un paradis

Un fost premier a explicat în ce scenariu s-ar putea normaliza relațiile dintre Plahotniuc și Dodon. Sturza: A rămas izolat și cu probleme de sănătate într-un paradis

Un articol de: Vladimir Ionescu - 31 Iul 2020, 10:10
Un fost premier a explicat în ce scenariu s-ar putea normaliza relațiile dintre Plahotniuc și Dodon. Sturza: A rămas izolat și cu probleme de sănătate într-un paradis Foto: Vlad Plahotniuc / Facebook Externe

Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, este de părere că relațiile dintre oligarhul Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon ar putea reveni la normal dacă actualul președinte din stânga Prutului va obține un nou mandat la alegerile din toamnă, potrivit IPN.
 

Fostul premier Ion Sturza, despre situația lui Vladimir Plahotniuc


 

Ion Sturza a vorbit și despre expulzarea lui Vladimir Plahotniuc din SUA și extrădarea sa în Republica Moldova. Fostul premier a explicat că un astfel de demers se va concretiza doar dacă Procuratura Generală va trimite părții americane dovezi incontestabile, nu numai informații.

„Sunt avocați specializați care apără dictatori, corupți și așa mai departe. Problema nu este la Washington, problema este la Chișinău. La Chișinău trebuie să se facă un dosar credibil, beton. Dacă ei vor trimite dosare cusute cu ață sau care se bazează pe informații nu pe probe, așa cum ne place nouă la Chișinău să facem, dosare pe informații, nu pe probe, în America nu va ține. În America au fost eliberați teroriști, eliberați escroci de prima mănă din simplul motiv că judecătorul nu a acceptat informații, ei nevoie de probe”, a declarat Ion Sturza, într-o intervenție televizată.

El consideră că Vladimir Plahotniuc va fi extrădat în Republica Moldova, abia atunci când Chișinăul va furniza argumente serioase, care să fie elaborate în conformitate cu dreptul internațional și legislația americană. Cât timp aceste probe nu vor fi concludente și nu vor fondate pe dovezi, spune Ion Sturza, extrădarea oligarhului va fi una complicată.

„Așteptam mai mult că americanii îl vor expulza într-un final pe Vlad Plahotniuc din Statele Unite. El are dreptul să plece în orice țară a lumii, unde va fi primit”, a adăugat fostul premier.

În opinia lui Ion Sturza, pentru Vladimir Plahotniuc, cea mai mare problemă este faptul că a rămas izolat și fără activități: 

„El stă acolo fără mare activități într-o incertitudine pentru el, care doarme două ore pe noapte. El are niște probleme cunoscute de sănătate care îi permit să doarmă două ore pe noapte. Vă imaginați, acesta trebuie să activeze, are o necesitate permanentă de intrigi, de discuții, de implicare. Eu cred că aceasta este cea mai mare problemă pentru el să fie izolat într-un paradis”, mai spune fostul premier Ion Sturza.
 

Oligarhul a părăsit Republica Moldova după transferul pașnic de putere din iunie 2019


 

Vladimir Plahotniuc se ascunde în SUA și a părăsit Republica Moldova, în iunie 2019, după transferul pașnic de putere de la Chișinău, când a fost înlăturat de la guvernare pe fondul unei alianțe de moment între pro-europeni și socialiștii președintelui pro-rus Igor Dodon. Coaliția neașteptată venea să pună capăt unor negocieri aparent fără sfârșit, care au fost determinate de deznodământul incert al alegerilor din stânga Prutului și Parlamentul fragmentat pe care l-au generat acestea. Odată cu demisia guvernului democrat Filip, oligarhul a fost de negăsit.

Vladimir Plahotniuc, care deține cetățenie română și chiar o dublă identitate, are un mandat de arestare în lipsă pe numele său și s-ar ascunde în SUA la ora actuală, fapt confirmat chiar de Ambasada americană la Chișinău.

Chiar și așa, în prima parte a anului 2020, Departamentul de Stat al SUA îi declara atât pe Vladimir Plahotniuc, cât și pe familia sa indezirabili pe teritoriul american, acuzându-l pe oligarhul fugar că „a subminat statul de drept” și a compromis „sever independența instituțiilor democratice din Republica Moldova”. 

În tot acest context, Alexandr Stoianoglo, procurorul general al Republicii Moldova, a solicitat autorităților din Statele Unite ale Americii (SUA) extrădarea lui Vladimir Plahotniuc, astfel încât oligarhul să fie tras la răspundere de justiția din stânga Prutului.Lovitură în televiziune! Transferul lui Mircea Badea...

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   Vladimir Plahotniuc,   Ion Sturza