Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un manuscris străvechi ar putea să dovedească faptul că Iisus a fost căsătorit şi a avut doi fii

Un manuscris străvechi ar putea să dovedească faptul că Iisus a fost căsătorit şi a avut doi fii

Un articol de: - 10 Noi 2014, 20:05
Un manuscris străvechi ar putea să dovedească faptul că Iisus a fost căsătorit şi a avut doi fii Foto: dailymail.co.uk Externe
Un manuscris străvechi, care datează din anul 570 e.n., supranumit "Evanghelia pierdută", ar deţine dovada care ar putea să confirme teoriile potrivit cărora Iisus s-a căsătorit cu Maria Magdalena şi a avut cu ea doi fii, relatează Daily Mail.

Manuscrisul este scrie în limba siriacă - o limbă literară din Orientul Mijlociu folosită între secolele al IV-lea e.n. şi al VIII-lea e.n. înrudită cu aramaica, limba vorbită de Iisus.

Scris pe vellum (piele de viţel - n.r.), volumul se află în arhivele de la British Library, unde a fost plasat după ce British Museum l-a achiziţionat în 1847 de la un comerciant care spunea că l-a cumpărat la străvechea mănăstire Sfântul Macarie cel Mare din Egipt.

În ultimii 160 de ani, documentul a fost studiat de mai mulţi oameni de ştiinţă, care însă nu au găsit nimic remarcabil în el.

Totul s-a schimbat când manuscrisul a fost analizat de Simcha Jacobovici, un cineast canadiano-israelian, şi Barrie Wilson, profesor de istoria religiilor la Universitatea Toronto.

După şase ani de studii, cei doi cercetători au ajuns la concluzia că documentul este "cea de-a cincea Evanghelie". Primele patru Evanghelii, care spun povestea lui Iisus, au fost scrise de Matei, Luca, Marcu şi Ioan, în secolul I e.n.

Simcha Jacobovici spune că manuscrisul, care are 29 de capitole, reprezintă o copie din secolul al VI-lea după o evanghelie din secolul I e.n. şi descrie mai multe pasaje din Biblie într-un mod total diferit.

Potrivit lui Jacobovici şi Wilson, documentul prezintă căsătoria lui Iisus prin prisma personajului din Vechiul Testament Josef şi a soţiei sale Aseneth.

Ei susţin că Josef era de fapt Iisus, iar Aseneth era de fapt Maria Magdalena.

Potrivit noii traduceri a textului, Iisus şi Maria Magdalena ar fi avut doi fii - Manasseh şi Ephraim.