Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un muncitor român din Germania a murit, anunță MAE. El fusese testat negativ pentru coronavirus de două ori, deși la abatorul din Birkenfield există mai multe cazuri de COVID-19

Un muncitor român din Germania a murit, anunță MAE. El fusese testat negativ pentru coronavirus de două ori, deși la abatorul din Birkenfield există mai multe cazuri de COVID-19

Un articol de: Vladimir Ionescu - 22 Mai 2020, 17:52
Un muncitor român din Germania a murit, anunță MAE. El fusese testat negativ pentru coronavirus de două ori, deși la abatorul din Birkenfield există mai multe cazuri de COVID-19 Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că un cetățean român, care lucra într-un abator din Birkenfield, Germania, a murit. Deși acolo fuseseră înregistrate mai multe cazuri de COVID-19, el fusese testat negativ pentru infecție cu coronavirus de două ori. De altfel, tot MAE anunța, vineri, că cel puțin 47 de cetățeni români de la abatorul Dissen din Saxonia Inferioară, Germania, sunt infectați cu SARS-CoV-2.

 

Comunicatul integral emis de MAE, cu privire la românul care a murit

 

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Stuttgart, a fost notificat de către reprezentanții companiei angajatoare cu privire la decesul unui cetățean român care își desfășura activitatea în cadrul unei companii de prelucrare a cărnii din Birkenfeld, Republica Federală Germania, unde au fost înregistrate cazuri de infectare cu COVID-19.

MAE menționează că, potrivit informațiilor comunicate de către angajator, persoana în cauză fusese testată negativ la infecția cu SARS-CoV-2 de două ori în cadrul testărilor efectuate întregului personal din cadrul companiei, ultima dată în cursul săptămânii precedente. Familia cetățeanului român a fost înștiințată cu privire la decesul persoanei în cauză, iar angajatorul se va ocupa de formalitățile de repatriere a trupului neînsuflețit, suportând cheltuielile aferente.

Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Stuttgart, este în contact cu reprezentanții companiei, fiind pregătit să acorde asistența consulară necesară, inclusiv cu privire la procedura necesară repatrierii trupului neînsuflețit și eliberarea certificatului de deces.
 

Ministrul Violeta Alexandru a mers în Germania să verifice condițiile în care lucrează muncitorii români

 

Situația muncitorilor români din Germania a fost analizată de Guvernul Orban, atât la nivelul MAE, cât și prin Violeta Alexandru, ministrul Muncii, care s-a deplasat personal să vadă realitatea din teren, în condițiile în care în spațiul public s-au ivit mai multe semne de întrebare cu privire la condițiile cu care se confruntă o bună parte dintre ei. 

„Am avut discuţii atât cu români care muncesc sezonier în Germania cât şi cu angajatorii lor, cu asociaţiile de fermieri care sunt foarte active pentru stabilirea unui standard de muncă optim la nivelul tuturor angajaţilor, dar şi cu miniştrii Agriculturii şi Muncii. Toate aceste întâlniri mi-au arătat că în cea mai mare parte, în fermele din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sigur că sunt şi o serie de lucruri care trebuie să fie corectate şi îmbunătăţite. Dincolo de condiţiile de muncă am cerut îm mod expres ca românilor să le fie asigurat un minim de protecţie medicală în această perioadă de pandemie. Şi nu în ultimul rând, am avut discuţii aplicate solicitând, şi cred că aţi văzut declaraţiile ministrului Muncii de astăzi, ale domnului ministru Heil care au arătat efectele imediate ale discuţiilor pe care l-am avut atât în privinţa intensificării controalelor în ferme şi în general în activităţile în care lucrează muncitori sezonieri, inclusiv în domeniul industriei cărnii”, a afirmat Violeta Alexandru, joi seară, la Realitatea Plus.

Citeşte mai multe despre:   MAE