Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un nou continent descoperit stârnește CONTROVERSE: UNDE se află Zealandia (FOTO)

Un nou continent descoperit stârnește CONTROVERSE: UNDE se află Zealandia (FOTO)

Un articol de: - 17 Feb 2017, 18:01
Un nou continent descoperit stârnește CONTROVERSE: UNDE se află Zealandia (FOTO) foto: afrol News Externe

Oamenii de știință au descoperit un nou continent care s-a ar afla sub Noua Zeelandă, în Oceanul Pacific. Informația a stârnit controverse din pricina faptului că a fost pusă sub semnul întrebării, iar faptul că unii consideră Europa și Asia un singur continent, acest nou tărâm descoperit ar putea fi al șaptelea continent și nu al optulea.

Studiul a fost publicat în ultimul număr al revistei Geological Society of America Today (GSA Today), iar cercetătorii spun că sub și în jurul Noii Zeelande se află un continent de aproape cinci milioane de kilometri pătrați, Zealandia, iar cea mai mare parte, 94% se află sub apă, informează rfi.

Experţii spun acum că descoperirea face ca Noua Zeelandă şi vecina ei mai mare Australia să se afle pe două continente diferite. Asta nu înseamnă însă că Noua Zeelandă poate fi considerată un continent în sine, ci doar vârful unui continent scufundat. Unele informaţii despre aşa-numitul continent Zealandia au apărut încă din anii ’90, dar experţii au crezut la vremea respectivă că era vorba de fragmente separate, aflate sub apă şi nu de un continent ca atare. Cercetările efectuate în ultimii zece ani au scos însă la iveală faptul că acel teritoriu îndeplineşte toate criteriile unui continent, de la crusta sa groasă, până la geologia proprie.

 

Citeşte mai multe despre:   Oceanul Pacific,   oameni de stiinta,   Noua Zeelanda,   Asia,   Australia,   Europa