Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un oficial al administrației Obama consideră că Benjamin Netanyahu este un premier ”laș”

Un oficial al administrației Obama consideră că Benjamin Netanyahu este un premier ”laș”

Un articol de: - 29 Oct 2014, 12:01
Un oficial al administrației Obama consideră că Benjamin Netanyahu este un premier ”laș” Foto: nbcnews.com Externe
Un oficial din cadrul administrației lui Barack Obama a declarat într-un interviu că Benjamin Netanyahu este un "premier laş", căruia îi pasă doar de supravieţuirea sa politică, relatează The Atlantic.

"În ceea ce îl priveşte pe Bibi, este un laş", a declarat oficialul american, referindu-se la premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Comentariul este reprezentativ pentru modul direct în care oficialii americani şi israelieni vorbesc în prezent unul despre celălalt în spatele uşilor închise şi este un alt semn că relaţiile dintre administraţia Obama şi Guvernul Netanyahu se îndreaptă către o criză, comentează jurnalistul american Jeffrey Goldberg.

Relaţia dintre cele două guverne este în prezent la cel mai scăzut nivel şi probabil se va deteriora şi mai mult după alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie, adaugă el.

Jurnalistul susţine că de-a lungul vremii, oficiali din administraţia Obama l-au descris pe Netanyahu drept recalcitrant, miop, reacţionar, obtuz, coleric, emfatic şi cu manifestări de simptom Asperger. Niciunul dintre oficiali nu l-a descris însă până în prezent ca fiind laş.

"Partea bună în ceea ce îl priveşte pe Netanyahu este aceea că îl sperie lansarea de războaie", a declarat oficialul, explicând de ce îl consideră laş pe premierul israelian.

"Partea proastă în legătură cu el este că nu va face nimic pentru a ajunge la o înţelegere cu palestinienii sau cu statele arabe sunnite. Singurul lucru de care este el intersat este să se protejeze de înfrângerea politică. El nu este (Yitzhak) Rabin, nu este (Ariel) Sharon şi nu este cu siguranţă (Menachem) Begin. Nu are curaj", a adăugat oficialul citat.

Un alt oficial american care se ocupă de dosarul israelian a fost de acord că Netanyahu este "laş" în ceea ce priveşte procesul de pace, dar a adăugat că premierul este "laş" şi în privinţa ameninţării nucleare iraniene.

El susţine că administraţia Obama nu mai crede că Netanyahu va lansa un atac preventiv asupra facilităţilor nucleare iraniene pentru a împiedica regimul de la Teheran să construiască un arsenal atomic.

"Este prea târziu pentru el ca să mai facă ceva. Acum doi sau trei ani acest lucru era posibil. Dar nu a reuşit să apese pe trăgaci. A fost o combinaţie de presiune din partea noastră şi dorinţa lui de a nu face ceva dramatic. Acum este prea târziu", a adăugat el.

Această evaluare reprezintă o schimbare în modul în care administraţia Obama îl vede pe Netanyahu. În 2010 şi chiar în 2012, oficialii americani erau convişi că premierul israelian şi ministrul Apărării de atunci, Ehud Barak, sunt gata să atace Iranul.