Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un organism a supraviețuit după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia

Un organism a supraviețuit după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia

Un articol de: George Lupu - 08 Iun 2021, 10:52
Un organism a supraviețuit după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia sursa foto: captura video Externe

Un organism microscopic multi-celular a revenit la viață după ce a fost înghețat timp de 24.000 de ani în Siberia, potrivit noilor cercetări.

Oamenii de știință au dezgropat organismul cunoscut sub numele de rotifer bdelloid din râul Alayeza din Arctica Rusă, scrie bbc.

Odată dezghețat, a reușit să se reproducă asexuat, după ce a petrecut milenii într-o stare de animație înghețată cunoscută sub numele de critobioză.

Cercetările anterioare au arătat că ar putea supraviețui înghețate timp de până la 10 ani.

Dar noul studiu, publicat în Current Biology luni, a sugerat că acestea ar putea dura mii de ani, dacă nu chiar pe termen nelimitat.

„A lua în considerare faptul că un organism multicelular poate fi înghețat și depozitat ca atare timp de mii de ani și apoi se poate întoarce la viață - un vis al multor scriitori de ficțiune”, a declarat Stas Malavin, de la Institutul rus de probleme fizico-chimice și biologice în știința solului.

El a spus că sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cum a reușit acest lucru. Oamenii de știință au înghețat și au dezghețat zeci de animale într-un laborator pentru a examina procesul.

Datarea radiocarbonată a stabilit că exemplarul de rotifer bdelloid are vârsta cuprinsă între 23.960 și 24.485 de ani.

Rotiferele Bdelloid sunt o clasă de rotifer care se găsește în mediile de apă dulce din întreaga lume. Numele de rotifer provine din latinescul care înseamnă „purtător de roți”.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

Creaturile sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a rezista la temperaturi extreme. Sunt unul dintre cele mai rezistente animale radioactive ale Pământului, potrivit New York Times, care raportează că pot rezista, de asemenea, la oxigen scăzut, foamete, aciditate ridicată și ani de deshidratare.

Există rapoarte despre alte organisme multi-celulare care revin la viață după mii de ani, inclusiv un vierme nematod, precum și unele plante și mușchi.