Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un parlamentar polonez cere Spaniei să plătească o datorie veche de cinci secole

Un parlamentar polonez cere Spaniei să plătească o datorie veche de cinci secole

Ca și cum Spania nu avea destule probleme financiare, acum un parlamentar polonez cere plata unei datorii de 235 de milioane de zloți (57,4 milioane de euro) a Spaniei, care datează din secolul al șaisprezecelea.

La mijloc se află un împrumut de 430.000 de ducați de aur luat de către regele Filip al II-lea al Spaniei (1527-98) de la regina Poloniei, născută în Italia, Bona Sforza (1494-1557). Acesta a fost făcut pentru finanțarea războiului dintre Franța și Spania, cu scopul de a controla Regatului Napoli, și în cea mai mare parte nu a fost plătit, relatează The Journal.

Marek Poznanski, un parlamentar în vârstă de 28 de ani și membru al partidului de stânga Mișcarea Palikot, a lansat cererea o cerere de reluare a plății, pe care ministerul de Externe polonez o examinează în prezent.

„Sunt perfect conștient că cererea mea ar putea părea ciudată, dar aș vrea ca ea să îi facă pe politicieni să se gândească bine la consecințele de a împrumuta bani altor țări,” a scris el despre neobișnuita inițiativă.

Conform lui, în acea perioadă un ducat de aur cântărea 3,5 grame. Folosind prețurile actuale ale aurului, valoarea datoriei ar fi de 57,4 milioane de euro – fără a pune la socoteală dobânda de 400 de ani!

Polonia a încercat secole întregi să recupereze datoria, însă până în secolul al optsprezecelea reușise să ia înapoi doar 10 la sută din total.

Experții în probleme legale sunt, însă, sceptici cu privire la posibilitatea de a recupera datoria atât de veche, pur și simplu din cauza timpului atât de lung care a trecut.

Citeşte mai multe despre:   Parlamentul Romaniei,   Polonia,   Spania,   datorie,   imprumut