Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Socialismul, preferat de aproape jumătate dintre americani. Ei preferă însă tot măsuri de centru-dreapta

Socialismul, preferat de aproape jumătate dintre americani. Ei preferă însă tot măsuri de centru-dreapta

Un articol de: Redacția B1.ro - 21 Mai 2019, 18:18
Socialismul, preferat de aproape jumătate dintre americani. Ei preferă însă tot măsuri de centru-dreapta Sursă foto: Pixabay / Erdenebayar Bayansan Externe

Un procentaj de 51% dintre adulții americani consideră că socialismul ar fi un lucru rău pentru țară, în timp ce 43% cred că ar fi un lucru bun, se arată în datele unui sondaj efectuat de Gallup.com şi publicate luni.

Sondajul a comparat situaţia actuală cu cea din timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci, socialismul era văzut favorabil de doar 25% din populaţie, era perceput ca un lucru negativ de 40% dintre americani, în timp ce 34% erau nehotărâţi.

Această evoluţie este importantă ţinând cont că ea a avut loc într-o țară care în mod tradiţional a promovat liberalismul - ideologia opusă socialismului.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că s-au 43% din repondenți s-a declarat în favoarea socialismului, sondajul arată şi faptul că, de fapt, sunt preferate măsurile de centru-dreapta. Astfel, majoritatea repondenților s-au declarat în favoarea unor sisteme economice sau de sănătate de centru-dreapta. Altfel spus, americanii vor o implicare cât mai mică a statului în aceste domenii.

Ei ar dori un control proponderent al statului doar în ceea ce priveşte protecţia mediului şi protecţia informaţiilor on-line.

Socialismul nu este o ideologie unitară, existând multe forme ale acestuia. Cea mai extremă, cunoscută şi sub denumirea de "socialism de stat" a existat şi în România timp de 42 de ani.

Lipsa unei definiţii cuprinzătoare a socialismului a afectat şi modul în care este percepută de populaţia americană. Astfel, 1 din 3 repondenți asociază socialismul cu noţiunea de "egalitate socială" (o noţiune în esenţă comunistă), în timp ce 17% îl asociază cu conceptul de control mai mare al statului asupra mijloacelor de producite (o noţiune, de asemenea, marxistă).