Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Un spital din Franţa a oprit tratamentul cu hidroxiclorochină pentru pacienții cu COVID-19. Acesta prezenta risc cardiac major. Efectele secundare ale medicamentului, constatate și de specialiștii din SUA și Suedia

Un spital din Franţa a oprit tratamentul cu hidroxiclorochină pentru pacienții cu COVID-19. Acesta prezenta risc cardiac major. Efectele secundare ale medicamentului, constatate și de specialiștii din SUA și Suedia

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 09 Apr 2020, 11:52
Un spital din Franţa a oprit tratamentul cu hidroxiclorochină pentru pacienții cu COVID-19. Acesta prezenta risc cardiac major. Efectele secundare ale medicamentului, constatate și de specialiștii din SUA și Suedia Sursă foto: Pixabay Externe

Un spital din Franța a întrerupt un tratament experimental ce conținea hidroxiclorochină în cazul a cel puțin unui pacient infectat cu coronavirus, din cauza riscului cardiac major. În Statele Unite, o organizație non-profit a atras atenția asupra acestui fapt încă de la finele lunii trecute. O situație similară a fost raportată și în Suedia.

Spitalul Universitar din Nisa se află printre numeroasele unități medicale ce testează tratamente pe bază de hidroxiclorochină pe pacienții infectați cu coronavirus. Acesta a fost selectat pe 22 martie și de atunci testează patru tratamente diferite, unul dintre ele conținând acest medicament, informează Newsweek.com. Scopul este ca măcar unul dintre ele să-și demonstreze eficiența, cu efecte secundare minime.

Émile Ferrari, șeful secției Cardiologie al Spitalului Pasterur din Nisa, a declarat că efectele secundare au fost sesizate, tratamentul fiind întrerupt în cazul unor pacienți.

„Mulțumită electrocardiogramelor, am reușit să identificăm riscul major al unui accident în cazul unui pacient. Tratamentul a fost oprit”, a susținut medicul, pentru Nice-Matin.

Ferrari a mai declarat că hidroxiclorochina de una singură prezintă un risc cardiac mic dar, când este administrată împreună cu antibioticul azitromicină, așa cum se întâmplă în cazul tratamentelor pentru COVID-19, acest risc crește. În cazul unor pacienți, a mai precizat medicul, „remediul poate face mai mult rău decât boala”.

 

Hidroxiclorochina. Efectele negative ale medicamentului, sesizate și de specialiștii din SUA și Suedia

 

Potențialele efecte secundare ale hidroxiclorochinei asupra sistemului cardiovascular au fost evidențiate încă de la finele lunii trecute de către Mayo Clinic, o organizație americană non-profit cu sediul în Rochester.

Aceasta a atras atenția că medicamentul poate duce la stop cardiac, apoi la deces. La un număr mic de pacienți, acesta poate determina un ritm cardiac anormal.

„Ca să eliminăm acest pericol, este esențial să identificăm corect care pacienți anume sunt cei mai vulnerabili și să ne dăm seama cum putem folosi cât mai sigur aceste medicamente”, a declarat medicul Michael J. Ackerman, de la Mayo Clinic.

Într-un interviu pentru NBC, Ackerman s-a arătat îngrijorat de faptul că specialiștii acordă atât de puțină atenție efectelor secundare ale hidroxiclorochinei: „Ce m-a deranjat cel mai tare a fost nu când politicieni susțineau că acest medicament este sigur, ci când chiar infecționiști și cardiologi făceau acest lucru. Nu există nicio scuză pentru asta”. 

În Suedia, Magnus Gisslén, de la Spitalul Universitar Sahlgrenska, a declarat că au oprit tratamentul după ce a fost informat despre probleme apărute la alte spitale. 

„Erau informări despre efecte secundare mult mai serioase decât ne-am așteptat inițial. Nu putem exclude efectele negative serioase, mai ales cele asupra inimii. Faptul că unii pacienți cu COVID-19 grav bolnavi au probleme cardiace severe ne-a determinat să credem că această clorochină ar putea fi dăunătoare pentru unii”, a explicat Magnus Gisslén.

 

Dezbateri aprinse și la Casa Albă. Donald Trump, un susținător al tratamentului pe bază de Hidroxiclorochină

 

Dezbaterile despre eficiența hidroxiclorochinei sunt în toi și la Casa Albă. Președintele american Donald Trump este un susținător al tratamentului bazat pe acest medicament, dar mare parte din membrii echipei sale se cam îndoiesc. 

De altfel, mai mulți experți din lumea medicală au încercat să-i explice lui Trump că optimismul său este exagerat. 

Locatarul de la Casa Albă, care l-a început a minimizat pericolul reprezentat de COVID-19, pare că în continuare nu realizează dimensiunea problemei. Recent, el i-a anunțat pe americani că experții îi sfătuiesc să poate măști de protecție, dar el personal nu va urma această recomandare.
 

Citeşte mai multe despre:   Franta,   Suedia,   SUA