Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe „Un stat providență” și valori catolice. PiS, partidul de guvernământ, conduce detașat sondajele din Polonia, cu un mesaj național-conservator

„Un stat providență” și valori catolice. PiS, partidul de guvernământ, conduce detașat sondajele din Polonia, cu un mesaj național-conservator

Un articol de: Vladimir Ionescu - 07 Sep 2019, 20:35
„Un stat providență” și valori catolice. PiS, partidul de guvernământ, conduce detașat sondajele din Polonia, cu un mesaj național-conservator foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA Externe

Lege și Justiție, partidul polonez de guvernământ și principalul favorit la legislativele din 13 octombrie, promit să apere valorile catolice și să construiască un „un stat providență”, potrivit AFP preluată de Agerpres.

Jaroslaw Kaczynski, președintele formațiunii și un cunoscut naționalist-conservator, și-a declarat puternica opoziție față de avort și eutanasie, promovând protejarea vieții.

'Protejarea vieţii este văzută de noi într-un mod foarte larg (...) Înseamnă şi protecţia împotriva eutanasiei, a avortului la cerere, împotriva acestei întregi ideologii care pune la îndoială astăzi valoarea vieţii umane', a declarat Kaczynski, la convenția națională de sâmbătă de la Lubin.

Totodată, el a subliniat importanța familiei naturale, considerată ca fiind exclusiv formată de o relație între un bărbat și o femeie, dar a reiterat și rolul fundamental al Bisericii Catolice în construcția statului polonez.

Fie că este credincios, agnostic sau ateu, 'fiecare polonez trebuie să ştie care este rolul Bisericii', a subliniat Jaroslaw Kaczynski.

Ei, bine, el a promis și că va continua reformele în Justiție, inițiative ce au provocat o serie de controverse în relația cu UE, Comisia Europeană lansând o serie de proceduri fără precedent împotriva Poloniei.

Salariul minim va fi adus la 3.000 de zloţi (687 de euro) în 2020, faţă de 2.250 în acest an, şi la 4.000 în 2023, a declarat el, anunţând şi ajutoare pentru pensionari.

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a promis crearea unor fonduri special destinate sănătăţii şi educaţiei, de 456 milioane de euro fiecare, precum şi măsuri similare pentru infrastructuri şi transporturile publice, pentru care nu a prezentat însă cifre.

Partidul PiS conduce detaşat în sondaje, mai ales datorită programelor sale de redistribuire socială.

Conform unui sondaj recent, PiS este susţinut de 43,4% dintre alegători, un scor cu care şi-ar păstra majoritatea absolută în parlament obţinută în 2015.

Spre exemplu, Coaliţia cetăţenească (KO, centristă) este creditată cu un scor de 21,2%, în timp ce stânga, absentă din parlament în ultimii patru ani, ar obţine 14,1% din voturi. Acestea sunt singurele partide care ar mai trece pragul, potrivit sondajelor.

Citeşte mai multe despre:   Polonia,   Lege si Justitie,   Jaroslaw Kaczynski