Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Una din 100.000 de persoane a făcut un şoc anafilatic la vaccinul împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech în SUA

Una din 100.000 de persoane a făcut un şoc anafilatic la vaccinul împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech în SUA

Un articol de: George Lupu - 07 Ian 2021, 19:54
Una din 100.000 de persoane a făcut un şoc anafilatic la vaccinul împotriva covid-19 Pfizer-BioNTech în SUA Foto: Inquam Photos / George Calin Externe

Ca urmare a campanieid e vaccinare împotriva COVID-19, una din aproximativ 100.000 de persoane a manifestat o reacţie alergică gravă, după ce a fost vaccinată cu o doză de vaccin Pfizer-BioNTech în SUA, scrie Afp.

 

Reacțiile adverse rămân rare la vaccinul COVID-19

 

Această pondere a fost calculată de către Centrele de prevenţie şi luptă împotriva bolilor (CDC), care au înregistrat 21 de cazuri de şoc anafilactic - o reacţie alegrgică gravă ,- la un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate în perioada 14-23 decembrie.

”În medie, asta reprezintă un nivel de 11,1 şocuri anafilactce la milionul de dose administrate”, a declarat miercuri pentru presă o reprezentantă CDC, Nancy Messonnier.

Prin comparaţie, vaccinurile împotriva gripei provoacă aproximativ 1,3 şocuri anafilactice la un milion de doze. Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii - mai puţin unul - s-au restabilit până la data întocmirii studiului.

Nancy Messonnier a anunţat că anchete sunt în curs în vederea stabilirii cauzei reacţiei alergice. Una dintre ipoteze vizează prezenţa în vaccin a unei substanţe - polietilenglocol (PEG) -, folosită în numeroase produse curente, precum laxative, şampoane sau pastă de dinţi, dar care nu a mai fost folosită vreodată în vaccinuri.

 

Situația în România

 Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare din România (începând din 27 decembrie 2020) indică 264 reacții comune și minore, dintre care:

– 119 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 145 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);

 Alte 5 reacții sunt în curs de investigare. Precizăm că programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20.00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17.00 – 20.00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   COVID-19,   campania de vaccinare