Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ungaria a primit undă verde pentru extinderea singurei centrale nucleare cu ajutor rusesc

Ungaria a primit undă verde pentru extinderea singurei centrale nucleare cu ajutor rusesc

Un articol de: George Lupu - 29 Iun 2020, 16:40
Ungaria a primit undă verde pentru extinderea singurei centrale nucleare cu ajutor rusesc Externe

Ungaria va transmite marți documentele de autorizare către agenția atomică de stat pentru a-și extinde singura centrală nucleară și pentru a urmări rapid prima fază a construcției sale.

Ungaria intenționează să dubleze capacitatea centralei sale nucleare Paks, cu două reactoare VVER realizate în Rusia.

Proiectul, premiat în 2014 fără licitație pentru gigantul nuclear al statului rus Rosatom, este adesea citat ca un semn al legăturilor excepțional de calde între premierul maghiar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters.Traian Băsescu A ANUNȚAT când se va decreta STARE DE URGENȚĂ, ÎN ROMÂNIA

Budapesta a solicitat și a primit aprobarea Uniunii Europene pentru procesul rapid, care îi va permite să înceapă construcția pe șantier în ianuarie 2021, a declarat parlamentului ministrul Janos Suli.

Ca răspuns la o întrebare din partea unui parlamentar din opoziție, el a negat perspectiva unei creșteri a influenței ruse odată cu acest proiect.

Janos Suli, care atribuie întârzierile la proiect în așteptarea aprobării UE, a declarat că Agenția Maghiară pentru Energie Atomică (HAEA) va primi documentația până la prânz marți.

La trei luni de la analizarea acestei documentații, Ungaria va prezenta un pachet de licențiere separat pentru construcția reactorului și a pereților din jur.

Experții au avertizat că aprobarea pentru gaura reactorului, un proiect masiv de îndepărtare a 8 milioane de metri cubi de pământ și construirea unui zid de beton de 2.500 de metri, ar putea face proiectul mult mai dificil de abandonat.

Unul dintre cele patru reactoare de la centrala nucleară din orașul Paks, din sudul Ungariei, a fost închis anul trecut din cauza unei defecțiuni la un mecansim de apărare.

 

Cooperare  tot mai strânsă între Ungaria și Rusia 

 

Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat la Budapesta în toamna anului trecut pentru a încheia mai multe acorduri în domeniul economic, al protecției comunităților creștine și al sportului, conform agenție de presă maghiare MTI.

Viktor Orban a explicat că Ungaria trebuie să coopereze cu Rusia, pentru că Budapesta se află între trei poli de atracție, și anume Berlin, Moscova și Istanbul. El a subliniat că „Ungaria este parte a NATO şi UE şi va continua să fie, dar aceasta nu exclude ca pe anumite teme politice să coopereze cu Rusia”.

Extinderea centralei nucleare de la Paks şi achiziţia de petrol şi gaze din Rusia au fost câteva dintre temele abordate în discuția cu Putin, spune Orban.

 

Citeşte mai multe despre:   Viktor Orban,   Vladimir Putin,   Ungaria