Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ungaria, avertizată de Comisia Europeană asupra folosirii vaccinului rusesc anti-COVID

Ungaria, avertizată de Comisia Europeană asupra folosirii vaccinului rusesc anti-COVID

Un articol de: Andrei Ștefan - 19 Noi 2020, 20:41
Ungaria, avertizată de Comisia Europeană asupra folosirii vaccinului rusesc anti-COVID Foto: pixabay.com Externe

Comisia Europeană a avertizat Ungaria că administrarea vaccinului rusesc anti-coronavirus, Sputnik V, generează o serie de riscuri, scrie Reuters.

 

Ungaria, avertizată de CE asupra folosirii vaccinului Sputnik V

 

Joi, Ungaria a importat primele doze ale vaccinului rus Sputnik V, în cadrul unui program ce vizează  producerea vaccinului pe teritoriul ungar, dacă se dovedeşte a fi sigur şi eficient.

„Experţii ungari vor avea ocazia să studieze vaccinul în următoarea perioadă şi să ia o decizie bine-fundamentată privind potenţiala utilizare şi aprobare”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a avertizat Guvernul de la Budapesta în privinţa utilizării unui vaccin neautorizat în spaţiul comunitar, pe motiv că acesta poate genera o serie de riscuri. Înainte de a fi produs sau utilizat în orice stat membru UE, vaccinul Sputnik V trebuie autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului.

„Întrebarea este dacă un stat membru UE ar vrea să le administreze cetăţenilor un vaccin care nu a fost revizuit de Agenţia Europeană a Medicamentului. Aici se întâlnesc procedura de autorizare şi încrederea în vaccin. Dacă cetăţenii noştri încep să emită dubii privind siguranţa unui vaccin, dacă nu va trece prin evaluări ştiinţifice riguroase pentru dovedirea siguranţei şi eficienţei, va fi mult mai greu să vaccinăm o proporţie suficientă a populaţiei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Potrivit autorităților rusești, Sputnik V are o eficienţă de 92% contra virusului SARS-CoV-2.

 Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

Ungaria va începe testele cu vaccinul rusesc anti-Covid

 

Ministrul maghiar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a anunțat că Ungaria va primi, la sfârșitul acestei săptămâni, mai multe doze de vaccin Sputnik V, devenind astfel primul stat din Uniunea Europeană (UE) care va utiliza vaccinul rusesc, transmite Le Monde.

Primele eșantioane vor fi folosite pentru teste, “înainte ca o cantitate mai importantă să fie importată în a doua jumătate a lunii ianuarie”, a precizat Szijjarto.

Reamintim faptul că Viktor Orban, care întreține relații cordiale cu Vladimir Putin, a cumpărat vaccinul rusesc, Sputnik-V, fără să aibă avizul Agenției europene pentru medicamente. Astfel, șeful executiviului riscă să deterioreze și mai mult relațiile Ungariei cu UE după decizia luată.

„În privința dubiilor exprimate de anumiți experți în privința legalității acestui import fără acordul Agenției Europene pentru Medicamente, prim-ministrul a invocat libertatea cetățenilor maghiari “de a decide în ce vaccin au mai multă încredere”, fie că este “abordarea probusiness a unei companii americane sau vaccinul de stat rusesc sau chinez”, a declarat primul ministru ungar.

Începând cu luna septembrie, Ungaria a raportat o creştere a numărului de cazuri, cu peste 4.000 de infecţii zilnice, ceea ce a determinat autorătițile guvernamentale să prelungească  până la 8 februarie starea de urgenţă, instaurată pentru a lupta împotriva celui de-al doilea val al pandemiei de COVID-19.

Citeşte mai multe despre:   Ungaria,   Comisia Europeana,   Sputnik V,   vaccinare anti-COVID-19