Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ungaria cere autorităților române să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur

Ungaria cere autorităților române să respecte reglementările europene în domeniul minelor de aur

Două ministere ale guvernului ungar au afirmat, luni, că se așteaptă ca autoritățile române să respecte regulile europene în domeniul minelor de aur și ”bunurile de mediu și culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roșia Montană.
”Bunurile de mediu și culturale sunt parte integrantă a patrimoniului Europei Centrale”, au afirmat ministerele ungare de Externe și al Dezvoltării Rurale, citate de agenția MTI.

"Ungaria a aflat cu îngrijorare că, pe 27 august, Guvernul român a adoptat un proiect de propunere vizând susţinerea regimului minei de aur şi de argint ca pe un proiect de interes public de importanţă naţională", afirmă cele două ministere, transmite Mediafax.

"Exploatarea auriferă bazată pe tehnologia cu cianuri-leşiere implică riscuri enorme şi pune în pericol puritatea apei şi diversitatea biologică", subliniază ministerele, citând o deversare de cianură, în 2000, la altă mină românească de aur, c"are aproape a distrus toată fauna sălbatică pe cursul ungar al Tisei. Astfel, Guvernul ungar a protestat faţă de orice utilizare a tehnologiei pe bază de cianuri-leşiere indiferent de forma acesteia".

Recent, Guvernul a aprobat şi a trimis Parlamentului român proiectul privind exploatarea de la Roşia Montană, premierul Victor Ponta afirmând ulterior că el va vota, ca deputat, împotriva proiectului. În urma acestei acțiuni, ample proteste au fost organizate împotriva exploatării de la Roșia, atât în Capitală, cât și în alte orașe din țară și nu numai.

Citeşte mai multe despre:   Rosia Montana