Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Uniunea Europeană le amintește statelor membre că au fost de acord să nu încheie contracte separate pentru achiziționare vaccinului anti-COVID

Uniunea Europeană le amintește statelor membre că au fost de acord să nu încheie contracte separate pentru achiziționare vaccinului anti-COVID

Un articol de: Maria Zărnescu - 13 Ian 2021, 16:35
Uniunea Europeană le amintește statelor membre că au fost de acord să nu încheie contracte separate pentru achiziționare vaccinului anti-COVID foto simbol: Hepta.ro / foto: Hepta.ro / DPA Images / Allison Dinner Externe

UE le reamintește statelor membre de acordul prin care nu vor lansa „propriile proceduri de achiziție” a vaccinurilor anti-COVID. Mesajul vine în contextul în care, în iunie 2020, au mandat ca negocierile și achizițiile să fie purtate de către Comisia Europeană, pentru întregul bloc comunitar. Mai mult decât atât, statele trebuie să raporteze periodic numărul persoanelor vaccinate.

 

Unele state membre vor să negocieze achiziția vaccinului pe cont propriu

 

În luna iunie 2020, statele membre în Uniunea Europeană au mandat Comisia Europeană să negocieze precomenzile pentru vaccinurile anti-COVID, aflate la acel moment în faze de testare.

În prezent, potrivit Le Figaro, o serie de state doresc să demareze proceduri de achiziție și negociere pe cont propriu. Spre exemplu, Germania a semnat un memorandum de înelegere cu o comanie producătoare, separat, în timp ce Cipru a demarat o cerere de furnizare către Israel, scrie Digi24.

„Permiteţi-mi să vă reamintesc că aţi fost de acord să nu lansaţi propriile proceduri pentru achiziţionarea vaccinurilor cu aceleaşi laboratoare”, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, într-o videoconferință cu miniștrii europeni ai Sănătății, scrie sursa citată mai sus.

Începând cu data de 18 iunie 2020, această prevedere a fost inclusă într-o anexă obligatorie din punct de vedere juridic.

Totodată, comisarul european Stella Kyriakides a ținut să explice faptul că înțelege presiunile din fiecare stat, însă încheierea acordurilor separate nu ar face altceva decât să afecteze procesul și abordarea europeană.

„Înţeleg presiunile la nivel naţional şi angoasa cetăţenilor dvs. (...), dar încheierea acordurilor secundare nu va face decât să compromită o abordare europeană care a dat roade”, a adăugat ea, potrivit sursei citate.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Mai mult decât atât, ea a solicitat statelor membre UE să raporteze, cel puțin de două ori pe săptămână, numărul persoanelor care au fost imunizate.

 

Bilanțul persoanelor vaccinate în România

 

Până marți seara, 12 ianuarie, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a anunțat că au fost vaccinate 140.447 de persoane în România, de la debutul campaniei naționale de imunizare.

Cele peste 140.000 de persoane vaccinate până acum în România au primit serul dezvoltat de Pfizer și BioNTech, fiind singurul disponibil pe piața din țară până la acel moment. În total, de la debutul procesului de vaccinare au fost înregistrate 484 de reacții adverse, fiind vorba despre 193 de reacții locale cu durere la locul injectării și 291 reacții generale, manifestate prin febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie și alergii de tip urticarie.

 

Cea de-a II-a etapă a campaniei începe în data de 15 ianuarie

 

A doua etapă de vaccinare va începe, în România, vineri, 15 ianuarie.

„În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a II-a în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call center – aici, ca noutate, vom avea un număr unic la nivel național, pe care vi-l pot și spune, 021.414.44.25. Practic, sunând la acest număr, apelurile vor fi preluate în cele 42 de call center-uri distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin direcția de asistență socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor, care pot să își facă cont și să înscrie până la maxim 10 persoane dintre aparținători, din familie”, a anunțat, marți, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță.