Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Uniunea Europeană nu trebuie să concureze cu NATO, susţine secretarul general al alianţei

Uniunea Europeană nu trebuie să concureze cu NATO, susţine secretarul general al alianţei

Un articol de: B1.ro - 20 Noi 2018, 21:30
Uniunea Europeană nu trebuie să concureze cu NATO, susţine secretarul general al alianţei Externe

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat, marți, că eforturile Uniunii Europene din domeniul apărării nu trebuie să concureze cu cele ale NATO, potrivit publicației turce Yenisafak.

,,Am spus în repetate rânduri că eforturile U.E nu trebuie să concureze cu NATO, nu trebuie să se suprapună NATO, deoarece NATO rămâne piatra de temelie pentru securitatea europeană", a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Totodată, secretarul general al NATO a salutat nivelurile de cooperare fără precedent dintre UE și NATO. Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO și UE cooperează în mai multe domenii, precum cel maritim, cel al securității cibernetice sau cel privind combaterea războiului hibrid.

„O apărare europeană puternică poate contribui la o repartizare mai echitabilă a sarcinilor în cadrul NATO (...) Sunt foarte încântat că NATO și UE pot colabora mult mai strâns decât au făcut-o vreodată”, a adăugat oficialul.

În plus, Stoltenberg a spus că eforturile UE în domeniul apărării pot completa NATO, precum și sprijinul acordat dezvoltării noilor capacități NATO și abordările fragmentate ale pieței UE a apărării. Nu în ultimul rând, el a subliniat că geografia și banii sunt fapte care nu pot fi ignorate.

Declarația vine în contextul în care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și președintele Republicii Franceze, Emanuel Macron, au conturat public inițiativa înființării unei armate europene.

Citeşte mai multe despre:   Jens Stoltenberg,   NATO,   Uniunea Europeană_1