Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Candidatul nominalizat la președinția Comisiei Europene vrea reduceri drastice ale emisiilor de carbon ale UE. Ecologiştii...se opun

Candidatul nominalizat la președinția Comisiei Europene vrea reduceri drastice ale emisiilor de carbon ale UE. Ecologiştii...se opun

Un articol de: Tudor Ionescu - 11 Iul 2019, 12:05
Foto: Ursula von der Leyen (sursă: hepta.ro) Externe

Companiile aviatice şi maritime care poluează ar trebui să plătească o taxă de carbon, şi ar trebui format un "consiliu al cercetătorilor" pentru monitorizarea şi raportarea modului în care statele-membre îşi reduc emisiile, relatează Climate Home News, care citează o serie de declaraţii ale Ursulei von der Leyen, preşedintele desemnat al Comisiei Europene.

"Ceasul ticăie. Vreau ca noi, că Uniune Europeană, să fim primul continent neutru din punctul de vedere al climei", a declarat, miercuri, Ursula von der Leyen, recent nominalizată pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Declaraţiile Ursulei von der Leyen au fost făcute în fata Parlamentului European, în încercarea ei de a obţine acordul lui pentru funcţia de preşedinte al Comisiei.

Foto: Parlamentul European (sursă foto: Facebook / Parlamentul European)

Ce măsuri a sugerat ea?

  • Introducerea unei noi legislaţii care să prevadă o reducere de 50%;
  • Emisii zero până în 2050 pe teritoriul Uniunii Europene;
  • Taxarea companiilor aviatice şi maritime care poluează;
  • Formarea unui "consiliu al cercetătorilor" entru monitorizarea şi raportarea modului în care statele-membre UE reduc emisiile;
  • Banca Europeană de Investiţii (BEI) să devină o "Bancă a Climei" - adică să finanţeze proiecte verzi;
  • Introducerea aşa-numite "border tax" (o taxă ce s-ar aplica locului în care un bun este utilizat, nu unde este produs).

"Sunt convinsă că putem face mai mult, că putem fi mai ambiţioşi. Ştiu că aveţi obiective, dar uitându-mă pe fapte şi pe cifre, sunt încrezătoare că putem avea o reducere de 50% până în anul 2030", a declarat Ursula von der Leyen.

În momentul de faţă, Uniunea Europeană şi-a propus reducerea emisiilor de carbon cu 40% până în 2030. Punctul de referinţă fiind nivelul emisiilor de dinainte de 1990.

Sursă foto: Pixabay / Steve Buissinne

Cum au reacţionat Verzii din Parlamentul European

"Vom vota împotriva candidatul lui preşedinţia Comisiei, Ursulei von der Leyen. Nu am auzit nicio propunere concretă cu privire la statul de drept sau clima. Am fost ales pe un mandat pentru schimbare şi nu vedem cum schimbarea s-ar putea produce cu acest candidat", au precizat Verzii europeni, într-o postare pe Facebok, de miercuri.

Verzii nu sunt, însă, singurii care par să ezite în a o vota pe Ursula von der Leyen pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Inclusiv socialiştii europeni par nehotărâţi.

 
 
 
Loading...