Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ursula von der Leyen și Charles Michel anunță „un nou început” al relațiilor UE-SUA, după victoria lui Joe Biden

Ursula von der Leyen și Charles Michel anunță „un nou început” al relațiilor UE-SUA, după victoria lui Joe Biden

Un articol de: George Lupu - 24 Noi 2020, 14:05
Ursula von der Leyen și Charles Michel anunță „un nou început” al relațiilor UE-SUA, după victoria lui Joe Biden foto: Hepta.ro / DPA Images / Etienne Ansotte Externe

Șefii Uniunii Europene, Ursula von der Leyen și Charles Michel, au anunțat „un nou început” al relațiilor UE-SUA luni, în timpul convorbirilor telefonice cu președintele ales Joe Biden.

 

Discuție telefonică între Biden și șefii UE

 

Von der Leyen, președintele Comisiei, a declarat că l-a felicitat ​​pe Biden pentru victoria sa în timpul convorbirii lor telefonice, scrie euronews.com.

„Este un nou început pentru parteneriatul global UE-SUA”, a scris ea pe Twitter, adăugând că „UE și SUA puternice care lucrează împreună pot modela agenda globală bazată pe cooperare, multilateralism, solidaritate și valori comune”.

Charles Michel, care prezidează Consiliul UE, a declarat că l-a invitat pe cel care va deveni în curând cel de-al 46-lea președinte al SUA „la o reuniune specială la Bruxelles anul viitor” cu șeful statelor blocului.

"Să reconstruim o alianță puternică UE-SUA", a adăugat el. „Acum este momentul să ne unim forțele pentru lupta împotriva COVID-19, climă, securitate și multilateralism”.

Apelurile telefonice au avut loc în timp ce Administrația Serviciilor Generale din SUA l-a recunoscut pe Biden drept „aparent președinte ales” - la 21 de zile după alegeri - punând astfel în mișcare tranziția.

La începutul acestei luni, Biden a vorbit deja cu mai mulți lideri ai UE, inclusiv cu francezul Emmanuel Macron și cu Angela Merkel. Ambii au spus că intenționează să lucreze la „priorități comune” și „provocări globale” cu noua administrație, inclusiv schimbările climatice.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Tensiunile dintre Bruxelles și Washington au crescut sub administrația Trump, care și-a scos țara din Acordul de la Paris pentru climă din 2015 și acordul nuclear încheiat cu Iran. El a mai spus că SUA sunt „smulse” de UE și au impus tarife la exporturile europene.

 

Donald Trump acceptă tranziția spre Administrația Biden

 

Preşedintele în exercițiu al SUA, republicanul Donald Trumpnu a recunoscut nici acum victoria adversarului său, democratul Joe Biden, în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie. De altfel, el a și promis să continue „lupta dreaptă”, în timp ce demersurile sale în justiţie pentru a de monstra diverse fraude se înmulțesc, fără a avea un rezultat pozitiv.

„Cu toate acestea, în interesul superior al ţării noastre, recomand” ca agenţia guvernamentală responsabilă pentru transferul de putere să facă „ceea ce este necesar în ceea ce priveşte protocoalele şi am cerut echipei mele să facă acelaşi lucru”, a scris Donald Trump, pe Twitter.

Citeşte mai multe despre:   Joe Biden,   Charles Michel,   Ursula von der Leyen,   UE,   SUA