Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vaccinarea anti-COVID-19 cu AstraZeneca, permisă în Franța la persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani care au comorbidități

Vaccinarea anti-COVID-19 cu AstraZeneca, permisă în Franța la persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani care au comorbidități

Un articol de: Vladimir Ionescu - 02 Mar 2021, 00:08
Vaccinarea anti-COVID-19 cu AstraZeneca, permisă în Franța la persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani care au comorbidități foto: Hepta.ro / DPA Images / Clara Margais Externe

În Franța, persoanele cu vârste cuprinse între 65 și 74 de ani care au comorbidități pot fi vaccinate cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, a precizat luni ministrul francez al Sănătății, delimitându-se astfel de poziția inițială a Parisului, conform căreia acest vaccin putea fi folosit numai la cei cu vârste mai mici de 65 de ani, relatează Reuters.

Franța: Vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, permisă la persoanele cu vârste între 65 și 74 de ani

 

Când vaccinul AstraZeneca a fost aprobat pentru utilizare la nivelul Uniunii Europene, Franța a decis să îl folosească doar la persoanele eligibile cu vârste mai mici de 65 de ani, în condițiile în care datele studiilor clinice la grupe de vârste mai înaintate erau limitate.

Președintele francez Emmanuel Macron a fost citat spunându-le jurnaliștilor că vaccinul AstraZeneca este „cvasi-eficient” la persoanele cu vârste peste 65 de ani. Declarația a plasat Franța în contrast cu Marea Britanie, prima țară care l-a aprobat și care i-a dat undă verde pentru toate categoriile de vârstă.

Potrivit Reuters, de la acel moment, mai multe date relevate de studii au arătat eficiența vaccinului. În plus, Franța s-a confruntat cu o lipsă de vaccinuri din partea celorlalți furnizori, Pfizer și Moderna.

Într-o declarație făcută pentru postul de televiziune BFMTV, ministrul Olivier Veran a declarat: „Oricine cu vârstă de 50 (de ani, n.r.) sau mai mare care este afectat de comorbidități poate primi vaccinul AstraZeneca, inclusiv cei între 65 și 74 (de ani, n.r.)”.

În ceea ce privește persoanele cu vârste de 75 de ani sau mai mari, acestea vor continua să primească doar doze din vaccinurile Pfizer sau Moderna, a mai precizat Olivier Veran.

România a fixat pragul de vârstă la 55 de ani, dar acesta ar putea fi ridicat sau chiar eliminat. Ce a declarat Valeriu Gheorghiță

 

În țara noastră, vaccinul AstraZeneca este administrat doar persoanelor cu vârste de cel mult 55 de ani, însă pragul ar putea fi ridicat sau chiar eliminat, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, care a precizat că a fost făcută o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului pentru reevaluarea criteriului de vârstă.

„Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani. Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19. Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei. În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani", a declarat Valeriu Gheorghiță, duminică seară, la Antena 3.

Lovitură grea pentru Diana Șoșoacă! Ar putea fi închis

Citeşte mai multe despre:   vaccin AstraZeneca,   pandemie de coronavirus,   Franta