Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vaccinul Rusiei împotriva COVID-19 „este mai degrabă un cocktail Molotov”, susține un expert în zona de alimentație publică și medicamente

Vaccinul Rusiei împotriva COVID-19 „este mai degrabă un cocktail Molotov”, susține un expert în zona de alimentație publică și medicamente

Un articol de: Vladimir Ionescu - 12 Aug 2020, 17:27
Vaccinul Rusiei împotriva COVID-19 „este mai degrabă un cocktail Molotov”, susține un expert în zona de alimentație publică și medicamente foto: Hepta.ro / Sputnik / Aleksey Nikolskyi Externe

În plină cursă globală pentru dezvoltarea unui vaccin sigur și eficient împotriva COVID-19, președintele Vladimir Putin a anunțat, marți, că Federația Rusă este cu un pas înainte.

Rusia a anunțat că un vaccin dezvoltat pe plan local a primit undă verde și ar putea fi pus la dispoziția publicului larg în următoarele luni. Vaccinul a fost intitulat generic „Sputnik V”, o denumire inspirată de primul satelit artificial al Terrei, celebrul Sputnik 1.
 

Vaccinul Rusiei împotriva COVID-19 „este mai degrabă un cocktail Molotov”


 

Președintele Vladimir Putin susține că vaccinul a trecut prin toate analizele de risc, dar chiar și așa o serie de experți din sectorul sanitar global au ridicat semne de întrebare referitoare la viteza cu care a fost dezvoltat serul. Unul dintre ei este chiar Anthony Fauci, directorul Institutului național american pentru alergii și boli infecțioase.

La rândul său, într-o declarație pentru Euronews, fostul comisar asociat al Agenției americane pentru alimentație și medicamente (FDA) Peter Pitts și-a exprimat îndoielile cu privire la anunțul Federației Ruse.

„Nu există date, nu există transparență, nu există un FDA în Rusia și au un istoric de aprobare a medicamentelor și vaccinurilor cu puțină testare sau chiar deloc”, a afirmat Pits, care deține funcția de președinte al Centrului pentru medicină în interesul public.

„Este mai puțin un vaccin și mai degrabă un cocktail Molotov în acest moment, exact de ce nu avem nevoie în lupta globală împotriva COVID-19”, a continuat el.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avut și ea o reacție la anunțul făcut de președintele Vladimir Putin, iar în răspunsul adresat părții ruse a subliniat nevoia de „proceduri riguroase” în procesul de licențiere a unui vaccin.

Într-o poziție pentru Euronews, organismul global susține că este conștient de faptul că „Sputnik V” a fost deja înregistrat în rândul autorităților ruse. Totodată, OMS a salutat orice fel de pas înainte în zona de cercetare și dezvoltare a unui vaccin împotriva COVID-19.

„Accelerarea cercetării pentru un vaccin ar trebui să se deruleze conform procedurilor stabilite la fiecare pas al dezvoltării, astfel încât să ne asigurăm că orice fel de vaccinuri ce ajung în faza de producție sunt atât sigure, cât și eficiente”, spune OMS.A văzut pe stradă un cerșetor cu un munte de bani în față. S-a apropiat de el și nu i-a venit să creadă când a aflat cine este

Totodată, reprezentanții forului au adăugat că sunt într-un contact strâns cu oamenii de știință și autoritățile din Rusia, dar și că așteaptă să analizeze detaliile testelor.

În prezent, în toată lumea, există 167 de candidați viabili în zona de cercetare pentru un vaccin, dintre care 28 sunt în faza de „evaluare clinică”.
 

Ce a mai declarat Peter Pitts, expert în zona de alimentație publică și medicamente


 

Peter Pitts a mai explicat că se așteaptă să apară multiple vaccinuri împotriva COVID-19, dar susține că anunțul Rusiei nu ar trebui să suscite prea mult interes.

„Să ne fie rușine dacă permitem ca acest anunț să ne încetinească fie și pentru o secundă dezvoltarea unui vaccin solid și bazat pe știință”, a declarat Pitts.

Citeşte mai multe despre:   Rusia