Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Valurile de imigranți care iau cu asalt granițele Europei amintesc de un episod trist al istoriei: În 1939, SUA au închis frontiera pentru 908 refugiați evrei. Mulți dintre ei au sfârșit în lagărul de la Auschwitz

Valurile de imigranți care iau cu asalt granițele Europei amintesc de un episod trist al istoriei: În 1939, SUA au închis frontiera pentru 908 refugiați evrei. Mulți dintre ei au sfârșit în lagărul de la Auschwitz

Un articol de: - 01 Sep 2015, 11:28
Valurile de imigranți care iau cu asalt granițele Europei amintesc de un episod trist al istoriei: În 1939, SUA au închis frontiera pentru 908 refugiați evrei. Mulți dintre ei au sfârșit în lagărul de la Auschwitz Foto: slate.fr Externe

În contextul în care granițele sudice ale Europei sunt luate cu asat de valurile de refugiați care fug din calea conflictelor din Orientul Mijlociu, site-ul Slate.fr readuce în ateție un episod petrecut în anul 1939, când o navă la bordul căreia se aflau peste 900 de refugiați evrei a fost nevoită să se întoarcă în Europa, sub regimul nazist, după ce Cuba și Statele Unite au refuzat să îi primească pe evrei pe teritoriile lor.

Pachebotul transaltantic german Saint-Louis a părăsit portul Hambourg, pe 13 mai 1939, având la bord 937 de pasageri, cei mai mulți dintre ei, evrei care fugeau de regimul nazist. În contextul în care cu câteva luni înainte avusese loc Noaptea de Cristal, evreii persecutați de naziști au reușit să strângă banii necesari pentru viză și pentru un bilet dus pe Saint-Louis, sperând să găsească refugiu pe teritoriul american.

Lucrurile însă nu s-au întâmplat așa cum sperau. Când pachebotul a ajuns în portul Havana, autoritățile cubaneze nu au aprobat debarcarea pasagerilor. În contextul în care țara era afectată de o criză economică, venirea unui număr destul de mare de refugiați era văzută de mulți dintre cubanezi drept o posibilă concurență pe piața muncii, arată sursa citată. Astfel, doar 29 dintre cei peste 900 de refugiați au primit permisiunea de a rămâne în Cuba.

În aceste condiții, pachebotul și-a continuat drumul, în speranța că refugiații evrei nu se vor lovi de încă un refuz când vor solicita să fie primiți pe teritoriul Statelor Unite.

O solicitare de azil a fost trimisă președintelui american Franklin D. Roosevelt, însă cererea a  rămas fără răspuns. În SUA era în vigoare din 1924 o lege a imigrației, care limita numărul de imigranți ce puteau intra anual pe teritoriul țării, iar când pachebotul german a ajuns la țărmul american, cota pentru anul 1939 era deja atinsă.

Astfel, pachebotul Saint-Louis a fost nevoit să se întoacă în Europa, mulți dintre pasagerii săi găsindu-și sfârșitul în lagărul de la Auschwitz.

În contextul în care țările UE nu reușesc încă să găasească o soluție pentru gestionarea fluxului de imigranți, site-ul Project Syndicate atrage atenția că nu există o soluție simplă pentru această problemă, dar ”trebuie să ne amintim de soarta evreilor europeni din 1930 pentru că acest lucru ne-ar ajuta să nu rămânem indiferenți la soarta celor care nu au încotro să meargă”.

Citeşte mai multe despre:   imigranti,   Europa,   evrei,   SUA