Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Varianta sud-africană a coronavirusului ar reduce semnificativ protecția oferită de vaccinul Pfizer: Nivelul anticorpilor scade cu două treimi

Varianta sud-africană a coronavirusului ar reduce semnificativ protecția oferită de vaccinul Pfizer: Nivelul anticorpilor scade cu două treimi

Un articol de: George Lupu - 18 Feb 2021, 10:50
Varianta sud-africană a coronavirusului ar reduce semnificativ protecția oferită de vaccinul Pfizer: Nivelul anticorpilor scade cu două treimi foto simbol: Hepta.ro / foto: Hepta.ro / DPA Images / Allison Dinner Externe

Un nou studiu îngrijorător pune în discuție eficiența vaccinului produs de Pfizer/ BioNTech împotriva variantei sud-africane de COVID-19. Nivelul de anticorpi produs de vaccin ar putea fi redus cu două treimi și nu este încă sigur că este eficient împotriva acestei tulpini, scrie Reuters.

 

Nivelul anticorpilor produs de vaccinul Pfizer scade cu două treimi în cazul variantei sud-africane

 

Deoarece nu există încă un punct de referință stabilit pentru a determina ce nivel de anticorpi sunt necesari pentru a proteja împotriva virusului, nu este clar dacă reducerea cu două treimi va face vaccinul ineficient împotriva variantei care se răspândește în întreaga lume.

De altfel, profesorul de UTMB Pei-Yong Shi, co-autor al studiului, crede că vaccinul Pfizer probabil că va oferi protecție și împotriva acestei variante a virusului.

„Nu știm care este nivelul minim pentru neutralizare. Nu avem acest prag”, a spus acesta, adăugând că suspectează că răspunsul imun observat este probabil mult mai mare decât nivelul necesar pentru a oferi protecție.

Acesta a mai spus că, deși există îngrijorări legate de reducerea eficacității față de varianta virusului, vaccinul ar trebui să ofere protecție față de formele severe ale bolii și împotriva decesului.

Sunt necesare în continuare studii clinice pentru a stabili dacă vaccinul protejează împotriva variantei sud-africane, a mai precizat profesorul Pei-Yong Shi.

 Scandal cu fostul ministru al Sănătăţii: Vlad Voiculescu l-a enervat atât de mult pe Cristian Tudor Popescu, încât gazetarul a plecat din emisiune

Îngrijorări privind răspândirea variantei britanice

 

Apar tot mai multe îngrijorări și în ceea ce privește varianta britanică. Varianta de coronavirus găsită pentru prima dată în regiunea britanică Kent este o preocupare, deoarece ar putea submina protecția dată de vaccinuri împotriva COVID-19, a spus șeful programului de supraveghere genetică din Marea Britanie.

Expertul a mai spus că varianta era dominantă în țară și probabil că „va mătura lumea, după toate probabilitățile”. Coronavirusul a ucis 2,35 milioane de oameni și a dat viața normală peste cap pentru miliarde, dar câteva noi variante îngrijorătoare din mii e tulpini au stârnit temerea că vaccinurile vor trebui modificate și oamenii ar putea avea nevoie de noi doze pentru rapel.

Sharon Peacock, directorul consorțiului COVID-19 Genomics din Marea Britanie, a declarat că vaccinurile sunt eficiente până acum împotriva variantelor din Regatul Unit, dar că mutațiile ar putea submina vaccinarea.

„Ceea ce este îngrijorător la acest lucru este că 1.1.7. varianta care a circulat de câteva săptămâni și luni începe să se mute din nou și să obțină noi mutații care ar putea afecta modul în care gestionăm virusul în ceea ce privește imunitatea și eficacitatea vaccinurilor ”, a declarat Peacock pentru BBC.

„Este îngrijorător faptul că varianta 1.1.7., care este mai transmisibilă, care a măturat țara, se mută acum pentru a avea această nouă mutație care ar putea amenința vaccinarea”.

Citeşte mai multe despre:   Pfizer,   campania de vaccinare,   COVID-19