Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vârsta de pensionare e schimbată OFICIAL: Revoltă fără precedent, toată lumea a ieșit în stradă... Protestele masive pot dărâma Guvernul

Vârsta de pensionare e schimbată OFICIAL: Revoltă fără precedent, toată lumea a ieșit în stradă... Protestele masive pot dărâma Guvernul

Un articol de: B1.ro - 10 Dec 2018, 07:42
Externe

Câteva mii de oameni din Croația au protestat, în octombrie, în centrul capitalei, Zagreb, faţă de planurile guvernului de a creşte vârsta de pensionare la 67 de ani şi de a diminua pensiile pentru cei care optează pentru pensionarea anticipată.

Guvernul a cerut parlamentului să adopte o lege care să majoreze vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani începând cu 2033, justificându-şi decizia prin faptul că trebuie accelerate eforturile pentru a face sustenabil sistemul de pensii.

De asemenea, guvernul croat a propus o diminuare de 4% a pensiei pentru fiecare an de pensionare anticipată, dar a oferit în schimb pensii mai mari pentru cei care continuă să lucreze chiar dacă au dreptul să se pensioneze.

Unii dintre protestatari au strigat „Hoţii”, iar mulţi participanţi purtau pancarte care acuzau guvernul că îi sărăceşte pe pensionari şi pe lucrători. „De la şcoală la muncă, de la muncă în mormânt”, se putea citi pe unul dintre bannere.

Sindicaliştii insistă că noua lege i-ar afecta îndeosebi pe lucrătorii mai în vârstă, aflaţi adesea sub presiune pentru a se pensiona anticipat, fie din motive de sănătate, fie pentru că angajatorii vor să scape de personalul peste o anumită vârstă. Ei au atras totodată atenţia că în Croaţia durata de viaţă este mai redusă decât în multe alte ţări din Uniunea Europeană.

Citeşte mai multe despre:   Croatia
 
 
 
Loading...