Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe „Vestele galbene” au ajuns și la Bruxelles! Zeci de arestări, după prima manifestație de acest gen din capitala UE

„Vestele galbene” au ajuns și la Bruxelles! Zeci de arestări, după prima manifestație de acest gen din capitala UE

Un articol de: B1.ro - 30 Noi 2018, 15:45
„Vestele galbene” au ajuns și la Bruxelles! Zeci de arestări, după prima manifestație de acest gen din capitala UE „Vestele galbene” au deturnat un miting pașnic din Paris Externe

Aproximativ 100 de „veste galbene” au manifestat, vineri, aproape de orele prânzului, la Bruxelles, aceasta fiind prima mișcare de acest fel desfășurată în capitala Uniunii Europene, în cadrul mișcării de protest începute în Franța cu două săptămâni în urmă, informează AFP citat de Agerpres.

Autoritățile belgiene susțin că în jur de 30 de persoane au fost deja arestate pe căile de acces către locul manifestației, mai ales pentru „port ilegal de armă”, relatează sursa citată.

Manifestația se desfășoară în apropiere de sediul Guvernului belgian, precum și de mai multe instituții europene, în intersecția Arts-Loi. Publicația scrie că această intersecție este un loc ales cu predilecție pentru demonstrații, dată fiind vizibiltatea pe care o oferă, fiind un punct nevralgic pentru traficul rutier din Bruxelles.

Mișcarea „vestelor galbene” a fost lansată în Franța, cu două săptămâni în urmă”. Inițial, protestele au fost pașnice, reclamând creșterea taxelor pe carburanți. Ulterior, demonstrațiile au degenerat și au devenit violente, iar participanții și-au îndreptat furia către Guvernul francez și către președintele Emmanuel Macron.

Fenomenul s-a extins în regiunea Valonia, sudul francofon al Belgiei, unde „vestele galbene” au avut mai multe ciocniri cu huligani, iar poliția a efectuat o serie lungă de arestări.

Protestul de vineri este însă primul de acest fel desfășurat la Bruxelles și nu are niciun organizator declarat, deși manifestația a fost convocată pe rețelele sociale.

Gary Ducran, un cunoscut „YouTuber” belgian, anunțase, luni, organizarea unui astfel de protest la Bruxelles, tot pentru vineri, cu un marș care ar fi urmat să se încheie în intersecția Arts-Loi și pentru care a obținut autorizația primăriei. Dar apoi el s-a răzgândit și a anulat marșul, invocând faptul că poliția i-ar fi impus „un caiet de obligații prea important”, inclusiv un serviciu de asigurare a ordinii pe care n-ar fi avut posibilitatea să-l organizeze conform exigențelor autorităților.
 

Citeşte mai multe despre:   Bruxelles,   vestele galbene