Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Viktor Orban, noi declarații controversate: Premierul ungar susține că Miklos Horthy a fost un "strălucit om de stat". Cum a reacționat Institutul ”Elie Wiesel”

Viktor Orban, noi declarații controversate: Premierul ungar susține că Miklos Horthy a fost un "strălucit om de stat". Cum a reacționat Institutul ”Elie Wiesel”

Un articol de: - 25 Iun 2017, 11:39
Viktor Orban, noi declarații controversate: Premierul ungar susține că Miklos Horthy a fost un "strălucit om de stat". Cum a reacționat Institutul ”Elie Wiesel” Foto: masapresei.ro Externe

Premierul ungar Viktor Orban a susținut recent, într-un discurs, că Miklos Horthy, conducătorul Ungariei din perioada interbelică si a celui de-al doilea război mondial și aliat al Germaniei hitleriste, a fost un "strălucit om de stat". Afirmația sa a fost condamnată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", informează HotNews.ro

Aflat la Budapesta, unde a fost inaugurată casa renovată a ministrului ungar al Educației din anii 20-30, Kuno Klebelsberg, Orban a declarat că națiunea ungară a supraviețuit grație "unor străluciți oameni de stat, precum guvernatorul Miklos Horthy, premierul Istvan Bethlen și (ministrul) Kuno Klebelsberg", arată blogul Hungarian Spectrum.

Ulterior, într-un mesaj postat pe Facebook, Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", a criticat afirmația liderului de la Budapesta, amintind că "amiralul Horthy este responsabil de deportarea și exterminarea evreilor din Ungaria și Ardealul de Nord".

"Condamnăm mesajul premierului ungar Victor Orban prin care Horthy este descris drept «om de stat strălucit». Amiralul Horthy este responsabil de deportarea și exterminarea evreilor din Ungaria și Ardealul de Nord", au transmis reprezentanții Institutului "Elie Wiesel". 

Aflat la conducerea Ungariei în perioada interbelică, fostul guvernator Miklos Horthy a aliniat țara la Axa cu Germania nazistă.

Citeşte mai multe despre:   Viktor Orban