Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Viorica Dăncilă, ÎNTÂLNIRE cu secretarul general al Consiliului UE, chiar înainte ca România să preia președinția forului: Premierul a...

Viorica Dăncilă, ÎNTÂLNIRE cu secretarul general al Consiliului UE, chiar înainte ca România să preia președinția forului: Premierul a...

Un articol de: B1.ro - 05 Dec 2018, 14:32
Viorica Dăncilă, ÎNTÂLNIRE cu secretarul general al Consiliului UE, chiar înainte ca România să preia președinția forului: Premierul a... Foto: gov.ro Externe

Premierul Viorica Dăncilă a avut, miercuri, o întrevedere, la Bruxelles cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen. 

În cadrul întrevederii, la care au participat și mai mulți membri ai Guvernului de la București, Dăncilă ”a reconfirmat angajamentul României pentru derularea unei Președinții eficiente (a Consiliului Uniunii Europene - n.r.), cu scopul menținerii unității și coeziunii la nivel comunitar, într-un context european marcat de numeroase provocări”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului. 

De asemenea, premierul ”a prezentat succint stadiul avansat al pregătirilor, accentuând faptul că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019”, mai arată sursa citată.

Redăm, mai jos, comunicatul de presă, al Guvernului:

”Prim-ministrul României, Viorica Dăncilă, a avut astăzi, 5 decembrie 2018, la Bruxelles, o întrevedere cu secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen, cu participarea membrilor Guvernului României. Întâlnirea face parte din dialogul uzual al reprezentanților statului care va exercita Președinția rotativă a Consiliului UE cu oficiali ai instituțiilor europene.

Șeful Executivului a reconfirmat angajamentul României pentru derularea unei Președinții eficiente, cu scopul menținerii unității și coeziunii la nivel comunitar, într-un context european marcat de numeroase provocări. Totodată, prim-ministrul român a prezentat succint stadiul avansat al pregătirilor, accentuând faptul că România este deplin pregătită pentru preluarea mandatului de Președinție a Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

Premierul Viorica Dăncilă a transmis aprecierea pentru buna colaborare cu Secretariatul General al Consiliului pe perioada pregătirilor pentru preluarea Președintiei rotative a Consiliului UE, atât în ceea ce privește aspectele de fond, cu accent pe colaborarea în elaborarea Programului comun de lucru pe 18 luni al Consiliului UE/al Trio-ului România-Finlanda-Croația, cât și cu privire la sprijinul acordat de Secretariatul General al Consiliului pentru formarea profesională a experților români cu atribuții în procesul de negociere a dosarelor active la nivel UE.

De asemenea, premierul român a asigurat că își va asuma rolul de facilitator al consensului, în vederea asigurării echilibrului necesar derulării în condiții optime a Președinției române a Consiliului.

La rândul său, Secretarul General al Consiliului a prezentat rolul pe care Președinția română îl va avea în relația cu instituțiile europene – Consiliul, Comisia și Parlamentul European. Premierul Viorica Dăncilă a reliefat că, în condițiile în care Președinția română survine la finalul unui ciclu legislativ, dialogul cu Parlamentul European va avea o consistență mai mare în prima parte a mandatului, până la jumătatea lunii februarie. Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Au fost discutate, de asemenea, o serie de detalii tehnice și organizatorice și a fost evidențiat rolul grupurilor de lucru în asigurarea unui mandat de succes.
Totodată, au fost abordate o serie de subiecte de actualitate de pe agenda europeană: negocierea Cadrului financiar multianual, extinderea Uniunii Europene și Brexit.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a exprimat încredere față de continuarea unei cooperări eficiente cu Secretariatul General al Consiliului și pe perioada exercitării de către România a primului mandat de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, colaborare menită să contribuie la gestionarea agendei europene, negocierea dosarelor active și asigurarea continuității procesului legislativ european”.

Citeşte mai multe despre:   Viorica Dancila,   Bruxelles