Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc are o vilă uriașă în Pipera, pe terenul cumpărat de Becali de la armată: El ar avea și cetățenie română, pe numele Vlad Ulnici

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc are o vilă uriașă în Pipera, pe terenul cumpărat de Becali de la armată: El ar avea și cetățenie română, pe numele Vlad Ulnici

Un articol de: Vladimir Ionescu - 10 Iun 2019, 09:16
Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc are o vilă uriașă în Pipera, pe terenul cumpărat de Becali de la armată: El ar avea și cetățenie română, pe numele Vlad Ulnici foto: vipmagazin.md Externe

Oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc are o vilă cu piscină în Pipera, pe un teren achiziționat de Gigi Becali de la armată. Prin casa sa omului de afaceri de peste Prut s-au perindat Adrian Candu, actualul șef al Parlamentului de la Chișinău, dar și un personaj care a avut legături strânse cu foști agenți KGB instruiți sub cupola lui Evgheni Primakov, primul director al actualului serviciu de informații externe din Rusia, arată o anchetă RISE Project.

Deși omul care păzește casa nu știe cine sunt proprietarii, acesta susține că o vizitează niște moldoveni de patru-cinci ori pe an, în vacanță. În acte, terenul de 1000 de metri pătrați, vila și piscina din dotare sunt acum în proprietatea unei firme cipriote. Offshore-ul Sigmateli LTD le-a cumpărat cu 1,3 milioane de euro  pe 18 februarie 2011.Reprezentantul firmei cipriote a fost nimeni altul decât Adrian Candu. La acea vreme, finul lui Plahotniuc era deputat moldovean și nu ajunsese încă președintele Parlamentului de la Chișinău.

Vânzătorul a fost tot un moldovean. Îl cheamă Andrei Ursachi și este, în prezent, unul dintre oamenii-cheie din aparatul politic al lui Plahotiniuc. Ursachi este soțul judecătoarei Corina Ursachi și fiul fostului șef al Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, mai scrie riseproject.ro.

Adrian Candu și Andrei Ursachi fac parte din cercul de putere al lui Vladimir Plahotniuc, cei doi fiind la un moment dat acționari în Finpar Invest SRL, cea mai veche companie deținută de familia oligarhului, potrivit celor peste 1.000 de documente obținute de RISE Moldova.

Ursachi a cumpărat vila în 19 noiembrie 2010 de la soții Oxana Childescu și Vlad Ulinici cu suma de 1,3 milioane de euro. După obținerea cetățeniei române, Vladimir Plahotniuc a folosit numele de Vlad Ulnici.

Ba mai mult, el a avut și altă identitate în dreapta Prutului, și anume cea de Vladimir Ulnici. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus urmărirea penală împotriva lui Plahotniuc pentru fals prinvind identitatea la începutul lui 2014, în urma unei plângeri făcute de un trust media. Câteva luni mai târziu, procurorii au închis cazul, motivând prin “lipsa unei condiţii prevăzute de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv condiţia dublei incriminări”, mai scrie publicația.

În octombrie 2018, George Simion, la acea vreme lider al platformei unioniste „Acțiunea 2012”, a protestat în fața vilei lui Plahotniuc față de decizia autorităților de la Chișinău de a îi impune interdicţie de 5 ani de intrare pe teritoriul Republicii Moldova pentru că a instigat la acţiuni menită să promoveze unirea României cu Basarabia. Fostul candidat la europarlamentare îi reproșa oligarhului moldovean că domeniul său din Pipera a aparținut mai multor proprietari care au avut „legături” cu KGB-ul. 

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Plahotniuc