Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vladimir Putin, AMENINŢARE DIRECTĂ la adresa României: Rusia va ţinti ţările din Europa care găzduiesc rachete americane!

Vladimir Putin, AMENINŢARE DIRECTĂ la adresa României: Rusia va ţinti ţările din Europa care găzduiesc rachete americane!

Un articol de: B1.ro - 25 Oct 2018, 09:37
Vladimir Putin, AMENINŢARE DIRECTĂ la adresa României: Rusia va ţinti ţările din Europa care găzduiesc rachete americane! Externe

Vladimir Putin reaia ameninţările la adresa statelor europene care vor găzdui rachete americane cu rază intermediară de acţiune şi spune că "Rusia va fi nevoită să ţintească" aceste ţări.

Mai mult, preşedintele rus a acuzat miercuri că instalaţiile americane de apărare antirachetă din România deţin rachete de croazieră cu rază intermediară de acţiune - doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer, relatează news.ro citând The Associated Press.
Putin a făcut aceste declaraţii după ce preşedintele american Donald Trump a anunţat, sâmbătă că intenţionează să scoată SUA din Tratatul INF care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune, încheiat în timpul Războiului Rece, în 1987, după ce a acuzat Mosova că-l încalcă.

Putin a declarat că speră ca Statele Unite să nu dea curs acestei intenţii şi să poziţioneze rachete cu rază intermediară de acţiune în Europa.
O asemenea hotărâre ar putea să conducă la repetarea crizei din timpul Războiului Rece, când Statele Unite şi Uniunea Sovietică au înţesat continentul european cu acest tip de rachete, în anii '80, a avertizat liderul de la Kremlin.

”Dacă ei desfăşoară în Europa, vom fi nevoiţi, natural, să răspundem la fel”, a declarat Putin într-o conferinţă de presă, în urma unei întâlniri cu premierul italian Giuseppe Conte.
”Naţiunile europene care vor fi de acord cu asta trebuie să înţeleagă că îşi vor expune teritoriul ameninţării unui posibil atac ca represalii. Acestea sunt lucruri evidente”, a subliniat Putin.
”Eu nu înţeleg de ce să punem Europa într-un pericol atât de grav”, a continuat el.
”Vreau să repet că nu este alegerea noastră. Noi nu vrem acest lucru”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Vladimir Putin a precizat că speră să discute această problemă cu Trump la Paris, unde urmează să participe, la 11 noiembrie, la marcarea centenarului armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial.
”Suntem pregătiţi să cooperăm cu partenerii americani, fără isterie”, a subliniat el. "Important este ce hotărâri vor urma”, a mai spus preşedintele american.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat miercuri că membrii alianţei militare occidentale acuză Rusia de dezvoltarea unui nou tip de rachetă care încalcă Traratul INF (Intermediate-Range Nuclear Forces), dar că el nu se aşteaptă ca aliaţii să-şi consolideze arsenalele nucleare în Europa, ca măsură de retorsiune.
”Eu nu prevăd ca aliaţii să desfăşoare armament nuclear suplimentar în Europa, în reacţie faţă de noul tip de rachetă rus”, a declarat la sediul NATO, la Bruxelles, Stoltenberg.

Vladimir Putin a respins acuzaţiile potrivit cărora Rusia a încălcat Tratatul INF şi a acuzat că Statele Unite îl încalcă de fapt.

Tratatul INF a fost semnat în 1987 de către preşedintele american Ronald Reagan şi ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Acest document interzice atât Statelor Unite, cât şi Rusiei să deţină, producă sau testeze rachete nucleare de croazieră şi balistice cu lansare de la sol, cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

Documentul este considerat o garanţie majoră a securităţii globale, întrucât a eliminat rachete cu rază mai scurtă de acţiune, care-şi ating ţintele în doar câteva minute.

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Putin,   Donald Trump,   NATO,   SUA,   INF,   Jens Stoltenberg