Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vladimir Putin susține că a cerut aderarea la NATO, dar americanii "au devenit nervoși" și s-au opus

Vladimir Putin susține că a cerut aderarea la NATO, dar americanii "au devenit nervoși" și s-au opus

Un articol de: - 13 Iun 2017, 13:51
Vladimir Putin susține că a cerut aderarea la NATO, dar americanii "au devenit nervoși" și s-au opus Externe

Președintele rus Vladimir Putin a făcut dezvăluiri nemaiștiute într-un interviu acordat regizorului american Oliver Stone. Liderul de la Kremlin a susținut că Rusia a cerut aderarea la NATO în perioada mandatului președintelui american Bill Clinton, dar deși acesta nu a refuzat în primă instanță, aceștia nu au fost de acord ca planul să fie dus la final.

"Îmi amintesc una din ultimele noastre întâlniri cu președintele Bill Clinton pe când era șeful administrației americane. El a venit la Moscova și în cadrul discuțiilor am spus: <Rusia să poată adera la NATO>>. Clinton mi-a răspuns: <>", a afirmat Putin în cadrul interviului, conform agenției Tass, citate de Agerpres.

"Înțelegeți de ce partenerii noștri au devenit nervoși? Pentru că în cazul în care Rusia ar adera la NATO, ea va avea întotdeauna propria voce. Noi nu vom permite să fim manipulați, dar așa ceva prietenii noștri americani nici în gând nu admit", a continuat președintele rus.

În schimb, Putin afirmă acum că NATO este folosit drept un instrument de politică externă al Statelor Unite, și în alianța militară nu ar exista parteneri ci subordanați și un stăpân.

"Atunci când o țară devine membră a NATO, îi este dificil să reziste la presiunile din partea unei astfel de țări mari ca SUA, liderul NATO. Și pe teritoriul acesteia poate să apară ușor orice — și un sistem de apărare antirachetă, și noi baze militare și, dacă este necesar, și noi sisteme ofensive", a spus Putin, adăugând că în acest context Moscova se vede constrânsă să ia contramăsuri.

Liderul de la Kremlin cere ca Occidentul și Rusia să facă o înțelegere prin care alianța să se oblige să nu continue extinderea.

"Când s-a decis problema reunificării Germaniei și retragerea ulterioară a trupelor sovietice din Europa de Est, atunci și oficiali americani și secretarul general al NATO de la acea vreme afirmau la unison că de un lucru Uniunea Sovietică poate fi sigură — frontiera de est a NATO nu va fi împinsă mai departe de frontiera de est a Republicii Democrate Germane", a comentat Vladimir Putin.

Rusia este văzută, în urma unei decizii luate la Summit-ul NATO din 2016 de la Varșovia, drept o amenințare la adresa alianței, pentru prima dată după 1989.

Scandalul momentului! Anamaria Prodan n-a mai rezistat! A spus totul. Ce se întâmplă, de fapt, între ea şi Reghe?

Citeşte mai multe despre:   Vladimir Putin,   NATO,   aderare,   Statele Unite,   Rusia