Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Se înmulțesc țările în care românii pot vota doar în ambasade: După Slovacia, și Cehia a informat că acceptă secții de votare doar la sediile reprezentanțelor diplomatice și consulare

Se înmulțesc țările în care românii pot vota doar în ambasade: După Slovacia, și Cehia a informat că acceptă secții de votare doar la sediile reprezentanțelor diplomatice și consulare

Un articol de: Sebastian Pricop - 10 Sep 2019, 17:24
Externe

Se prefigurează posibile noi probleme la votul pentru alegerile prezidențiale din diaspora. După Slovacia, a venit rândul autorităților cehe să informeze Ambasada României la Praga că va accepta organizarea de secții de votare numai la la sediile reprezentanțelor diplomatice și consulare de pe teritoriul Cehiei. Practic pe tot teritoriul țării se va putea vota numai la Praga.

"A T E N Ț I E !

MAE ceh a informat oficial în acest an toate reprezentanțele diplomatice acreditate în Republica Cehă că va accepta organizarea de secții de votare numai la sediile reprezentanțelor diplomatice și consulare de pe teritoriul Cehiei.

În conformitate cu prevederile Convenției de la Viena, statul ceh acceptă organizarea de alegeri de către alte state pe teritoriul său, însă acestea trebuie să aibă loc la sediile misiunilor diplomatice și consulare ale statului respectiv, având în vedere problemele de jurisdicție și de securitate care pot apărea cu aceste ocazii.

În consecință, la alegerile din noiembrie 2019 pentru Președintele României, Ambasada României în Republica Cehă va putea organiza secție de vot pentru alegeri numai la sediul misiunii sale diplomatice din Praga.", a anunțat Ambasada României în Republica Cehă.

La începutul lunii, președintele AEP, Florin Mitulețu-Buică, a arătat, pentru B1.ro, că în mod formal Slovacia nu este de acord să înființeze alte secții de votare pentru românii de acolo în afara ambasadei, deși există mai multe state care au transmis același lucru verbal. 

"Problemă a avut Slovacia la europarlamentare, dar într-un final, verbal le-au dat voie să înființeze și a doua secție de votare. Acum este închis să o faci în afara misiunii diplomatice. Ca informație scrisă, că verbale au primit foarte multe misiuni diplomatice, dar probabil când vor trimite în scris să primească acordul autorităților, cred că numărul va crește”, a explicat Mitulețu-Buică.

Șeful AEP susține că ambasadorii României au fost chemați și „muștruluiți” de Ministerele de Externe din toate statele în care au existat cozi imense la secțiile de vot. După caz, unii au fost chemați și pentru a da explicații cu privire la „îngrădirea dreptului de vot”, în timp ce alții au fost întrebați de ce nu au rezolvat problema.

Printre problemele pe care ambasadorii români le întâmpină la organizarea unei secții de vot, se numără închirierea sălilor, problema fazei și „tot felul” de alte dificultăți, mai spune șeful AEP.

Dacă în cazul Cehiei sau Slovaciei nu avem un număr atât de mare de români, posibilitatea ca o astfel de situație să fie întâlnită și într-o țară din Vest ar putea crea un nou haos precum în alegerile prezidențiale din 2014.

Citeşte mai multe despre:   Slovacia,   Cehia
 
 
 
Loading...