Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Vremea războiului: Trump anunţă RETRAGEREA SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare! ‘Trebuie să producem aceste ARME’

Vremea războiului: Trump anunţă RETRAGEREA SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare! ‘Trebuie să producem aceste ARME’

Un articol de: B1.ro - 21 Oct 2018, 09:30
Vremea războiului: Trump anunţă RETRAGEREA SUA din Tratatul privind forțele nucleare intermediare! ‘Trebuie să producem aceste ARME’ Externe

Președintele american Donald Trump a anunțat, sâmbătă, retragerea Statelor Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF).

Rusia a încălcat prevederile tratatului. Le-au încălcat de mulți ani și nu știu de ce președintele Obama n-a negociat sau nu a retras țara din tratat. Nu îi vom lăsa să încalce un acord nuclear și să producă arme pe care noi n-avem voie să le producem. Noi am respectat acordul, însă Rusia nu a făcut-o, așa că îi vom pune capăt. Statele Unite se vor retrage din acest tratat”, a declarat Donald Trump reporterilor, după o ce a participat la un eveniment electoral în Nevada.

Întrebat de reporteri cu privire la această decizie, Donald Trump a mai spus că SUA „trebuie să producă aceste arme”, conformThe Guardian.

E bine dacă Rusia vine la noi, dacă și China vine la noi și ne spune: „hai să fim cu toții deștepți și să nu mai producem aceste arme”. Însă dacă Rusia o face, dacă China o face, dar noi respectăm tratatul, așa ceva e inacceptabil. Avem sume enorme de bani pentru armata noastră. Rusia n-a respectat înțelegerea, așa că vom pune capăt acestui tratat și vom produce arme. Nu vom mai face parte din tratat, cât timp există cineva care îl încalcă”, a mai spus Trump.

Tratatul INF a fost semnat, în 1987, de preşedintele SUA Ronald Reagan şi de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, iar ulterior preluat de Rusia, ca succesoare a URSS, conform Agerpres.

Washingtonul şi Moscova s-au acuzat reciproc de multă vreme de încălcarea acordului INF, prin care sunt interzise rachetele nucleare şi convenţionale cu raze între 500 şi 5500 de kilometri, precum şi lansatoarele pentru aceste arme. Donald Trump a reluat sâmbătă această acuzaţie şi a adăugat: "Nu ştiu de ce preşedintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras".

 

Citeşte mai multe despre:   SUA,   Donald Trump,   arme