Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Washingtonul acuză Siria că a ARS deţinuţi într-un ”crematoriu”. Dovezi ale EXTERMINĂRII în masă. Rusia, complice!

Washingtonul acuză Siria că a ARS deţinuţi într-un ”crematoriu”. Dovezi ale EXTERMINĂRII în masă. Rusia, complice!

Un articol de: - 16 Mai 2017, 07:23
Washingtonul acuză Siria că a ARS deţinuţi într-un ”crematoriu”. Dovezi ale EXTERMINĂRII în masă. Rusia, complice! Externe

Statele Unite au acuzat luni Siria că a utilizat un ”crematoriu” pentru a arde o parte din miile de deţinuţi asasinaţi în ultimii ani şi au îndemnat Rusia să-i ceară aliatului său să pună capăt acestor ”crime în masă”, relatează AFP, citată de News.ro.

Departamentul de Stat a vrut să tragă un semnal de alarmă dezvăluind în faţa presei fotografii satelitate ”declasificate” a ceea ce afirmă că este infamul complex penitenciar Saydnaya, la nord de Damasc.

În aceste imagini - datate aprilie 2017, aprilie 2016, ianuarie 2015 şi august 2013 - se observă clădiri, dintre care una este prezentată în legendă drept ”închisoarea principală”, iar alta ”crematoriul probabil”.

”În pofida faptului că numeroasele atrocităţi ale regimului sunt bine documentat, noi credem că construirea unui crematoriu este o tentativă de disimulare a amplorii crimelor în masă comise la Saydnaya”, a condamnat adjunctul interimar al secretarului de Stat încărcinat cu Orientul Mijlociu Stuart Jones.

În altă fotografie, legenda ”zăpadă topită pe o parte a acoperişului” ar atesta, potrivit diplomatului american, existenţa unui ”crematiu instalat de regimul sirian”.

Acuzaţiile americanilor se raportează și la un studiu, cu fotografii satelitare în sprijin, pe care l-a publicat în februarie organizaţia pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (AI).

ONG-ul acuza regimul de la Damasc că a spânzurat aproximativ 13.000 de persoane din 2011 şi până în 2015 în această închisoare de la Saydnaya şi denunţa o ”politică de exterminare” care constituie ”crime de război şi crime împotriva umanităţii”.

Amnesty nu a evocat însă vreun ”crematoriu”, iar Siria a contestat un raport ”total fals”.A fugit la mare, la Mamaia, deşi părinţii n-o lăsau. Le-a trimis o poză de acolo, dar şoc: au văzut cum arată de la talie în jos

Potrivit lui Jones, ”regimul sirian a început în 2013 să modifice o clădire din complexul Saydnaya pentru (a face) ceea ce noi credem că este un crematoriu”. Citând Amnesty, el a apreciat că ”între 5.000 şi 11.000 de persoane au fost ucise la Saydnaya între 2011 şi 2015”, adică ”50 de crime pe zi”.

El nu a spus însă cu certitudine dacă ”crematoriul” este în continuare în uz, trimiţând la o fotografie satelitară din 18 aprilie în care apare închisoarea şi ”crematiul probabil” al acesteia.

Washingtonul lansează aceste acuzaţii la câteva zile după vizita la Casa Albă şi Departamentul de Stat a ministrului rus de Externe Serghei lavrov, a cărui ţară este aliatul militar al regimului sirian.

”Secretarul de Stat (Rex) Tillerson a fost ferm şi clar cu ministrul Lavrov: Rusia are o enormă influenţă asupra (preşedintelui sirian) Bashar al-Assad”, a relatat o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.

Tillerson i-a cerut omologului său rus să facă în aşa fel încât Moscova să ”stăpânească” Damascul.

Jones nu a mers până într-acolo încât să acuze Rusia de complicitate la ”crime în masă” comise la Saydnaya.

”Aceste atrocităţi au fost comise, se pare, cu ajutorul necondiţionat al Rusiei şi Iranului”, a condamnat diplomatul american.

După întâlnirea sa, pe 10 mai, cu preşedintele Donald Trump în Biroul Oval, Lavrov şi-a exprimat satisfacţia faţă de o ”înţelegere reciprocă” şi o voinţă de a ”coopera” între cele două puteri, ale căror relaţii sunt execrabile din 2012, din cauza conflictului sirian.

 

 

Citeşte mai multe despre:   Siria,   Rusia,   SUA