Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Zeci de mii de oameni au PROTESTAT în Republica Moldova faţă de modificarea sistemului electoral (FOTO, VIDEO)

Zeci de mii de oameni au PROTESTAT în Republica Moldova faţă de modificarea sistemului electoral (FOTO, VIDEO)

Un articol de: - 11 Iun 2017, 19:40
Zeci de mii de oameni au PROTESTAT în Republica Moldova faţă de modificarea sistemului electoral (FOTO, VIDEO) Externe

Autorităţile moldovene au anunţat duminică după-amiază că aproximativ 24.000 de persoane au participat la demonstraţiile împotriva trecerii la un sistem electoral mixt, care au avut loc în marile oraşe ale Republicii Moldova, inclusiv la Chişinău, Edineţ, Cahul şi Ialoveni, relatează Deschide.md.

În Chişinău, principala acţiune de protest s-a desfăşurat în faţa Parlamentului.

Potrivit autorităţilor, aproximativ 2.000 de persoane au participat la demonstraţia din capitala moldoveană, care s-a încheiat fără niciun incident. Protestatarii au scandat lozinci precum ”Noi suntem poporul” şi ”Jos Plahotniuc”.

Acţiunea a fost organizată la iniţiativa societăţii civile, dar printre participanţi s-au numărat şi lideri sau reprezentanţi ai formaţiunilor de opoziţie, inclusiv de la Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), Platforma DA şi Partidul Nostru.

Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a susţinut că puterea ar trebui să fie preocupată de problemele sociale grave ale cetăţenilor moldoveni, ci nu de înlocuirea sistemului electoral din Republica Moldova.

Ideea înlocuirii actualului sistem electoral, care este bazat pe liste de partid, cu unul mixt - în care jumătate din deputaţi sunt aleşi pe liste de partid, iar altă jumătate în circumscripţii uninominale - este sprijinită de reprezentanţii Partidului Democrat şi de Partidul Socialiştilor.

Zeci de mii de oameni au PROTESTAT în marile oraşe faţă de modificarea sistemului electoral din Republica Moldova

Reprezentanţii PAS şi Platformei DA susţin că un asemenea sistem electoral ar favoriza corupţia şi ar dezavantaja opoziţia, iar un avertisment în acest sens a venit şi din partea experţilor Comisiei de la Veneţia.Au adoptat un băiat de 14 ani, dar, când l-au controlat, au aflat cu ce monstru trăiau în casă. Era, de fapt...

La Chişinău, reprezentanţii societăţii civile au adoptat inclusiv o rezoluţie, prin care se declară revoltaţi şi indignaţi de ”capturarea instituţiilor statului de către liderii Partidului Democrat” şi lansează un apel către instituţiile internaţionale pentru a bloca schimbarea sistemului electoral din Republica Moldova.

De asemenea, protestatarii au dat exemplu pentru creşterea corupţiei şi a fraudei electorale sistemele mixte care au fost aplicate la un moment dat în Ucraina şi România.

Experţii Comisiei de la Veneţia au precizat anterior că o asemenea schimbare este ”nepotrivită” în Republica Moldova.

Proteste mai ample au avut loc în alte oraşe moldovene, iar autorităţile au anunţat 8.000 de participanţi la Edineţ, 7.000 la Cahul şi 7.000 la Ialoveni.

Citeşte mai multe despre:   Republica Moldova,   proteste