Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe ZECI DE MII de oameni DEMONSTREAZĂ în Grecia împotriva schimbării numelui Macedoniei (VIDEO)

ZECI DE MII de oameni DEMONSTREAZĂ în Grecia împotriva schimbării numelui Macedoniei (VIDEO)

Un articol de: B1.ro - 20 Ian 2019, 17:53
 ZECI DE MII de oameni DEMONSTREAZĂ în Grecia împotriva schimbării numelui Macedoniei (VIDEO) Sursă foto: Hepta.ro Externe

După Paris, Budapesta şi Belgrad este rândul Atenei să se confrunte cu demonstraţii de mare amploare. Astfel, aproximativ 60.000 de oameni demonstrează pe străzile Atenei împotriva acordului pe care guvernul elen l-a făcut cu Macedonia cu privire la schimbarea numelui acesteia, relatează B1 TV.

Recent, parlamentul Macedoniei a aprobat un amendament la constituţie prin care ţara va fi redenumită în "Republica Macedoniei de Nord". Fiind înlocuită, astfel, vechea denumire de "Fosta Republică Iugoslavă Macedonia", adoptată la momentul în care s-a rupt de Iugoslavia, în 1991.

Noua denumire este, însă, şi rezultatul unor negocieri îndelungate purtate cu Grecia, o ţară cu care a avut dispută pe tema denumirii lungă de 27 de ani - adică chiar din anul ruperii Macedoniei de Iugoslavia. În cele din urmă, în iunie 2017, Grecia şi Macedonia au ajuns la un acord privind numele, care acum trebuie ratificat şi de parlamentul de la Atena.

Iar acordul ar putea duce la situaţia în care Grecia să nu mai blocheze aspiraţiile Macedoniei de adera la Uniunea Europeană şi la NATO. Anterior, făcuse acest lucru pe motiv că denumirea de "Macedonia" sugerează pretenții teritoriale privind provincia din nordul Grecia cu acelaşi nume.

Acestea nu sunt primele semne de nemulţumire din interiorul Greciei cu privire la numele pe care Macedonia îl va avea. Recent, Ministrul elen al Apărării a demisionat în semn de protest pentru intenţia parlamentului grec de a ratifica acordul făcut cu Macedonia.

Video will appear shortly. Please disable your ad blocker if you have one.

Citeşte mai multe despre:   demonstratii,   Grecia,   Macedonia