Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Externe Ziua Națională a Franței. Ce semnificație are această zi pentru francezi

Ziua Națională a Franței. Ce semnificație are această zi pentru francezi

Un articol de: Ramona Zaharia - 14 Iul 2020, 07:00
Ziua Națională a Franței. Ce semnificație are această zi pentru francezi Externe

Ziua națională a Franței este sărbătorită în fiecare an pe 14 iulie. Aceasta a fost instaurată în anul 1880 și celebrează cele două evenimente care au marcat istoria sa modernă, începutul Revoluţiei Franceze prin căderea Bastiliei şi Sărbătoarea Federaţiei.

Ziua națională a Franței este cunoscută şi sărbătorită şi în alte ţări din Europa sau din lume.

 

Ce semnificație are această zi pentru francezi

 

În 14 iulie 1789 revoluţionarii parizieni au luat cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic, iar la Sărbătoarea Federaţiei din 14 iulie 1790, sărbătoarea reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor,  regele Ludovic al XVI-lea a jurat credinţă Naţiunii şi legii.

Astfel că, ”Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia, iar 14 iulie, Ziua Naţională a Franţei.

Instituită în 1880, ziua națională a Franței aniversează implicit ambele evenimente, fiindcă legea care a instituit sărbătoarea națională specifică numai data de 14 iulie, fără să facă referință la an.

Timp de aproape un secol, ziua de 14 iulie nu a fost luată în seamă. A devenit cu adevărat sărbătoare națională abia în 1880, sub a Treia Republică. La acea vreme, această sărbătoare trebuia să construiască o nouă imagine națională, în jurul simbolului republican. Pe 21 mai 1880, Benjamin Raspail a propus un proiect de lege în urma căruia Republica Franceză urma să adopte ca sărbătoare națională ziua de 14 iulie. Legea, semnată de către 64 de deputați, a fost votată în unanimitate de Adunarea Națională pe 8 iunie și de Senat pe 29 iunie, fiind promulgată pe 6 iulie 1880.

În 1880, ministrul de Interne francez s-a asigurat că această zi va fi sărbătorită cu mare fast. O paradă militară a avut loc pe hipodromul Longchamp, unde au fost prezenți 300.000 de spectatori. La acea paradă a participat și președintele Jules Grevy.Adevărul despre soţul Andreei Esca: De ce Alexandre Eram a făcut o formă GRAVĂ de COVID-19

De-a lungul timpului, în ziua de 14 iulie se formase o tradiție pentru președinții țării să acorde grațieri colective deținuților din penitenciare. Astfel că, în fiecare an, aproximativ 3.000 de persoane beneficiau de clemența șefilor statului.

Tot în această zi, cetățenilor de rând le erau anulate amenzile de parcare.

Cu toate acestea, odată cu venirea la putere a lui Nicolas Sarkozy, în 2007, această tradiție a luat sfârșit, președintele francez refuzând să urmeze exemplul predecesorilor săi.

 

În contextul pandemiei de coronavirus, francezii nu vor putea participa la parada militară de pe 14 iulie

 

În acest an, în contextul pandemiei de coronavirus, francezii nu vor putea participa la parada militară organizată pe 14 iulie, de Ziua Naţională a Franţei.

Mai mult, tradiționala ceremonie de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris va fi înlocuită cu un eveniment ce va avea loc în Place de la Concorde, pentru a respecta măsurile impuse în timpul pandemiei de SARS-CoV-2.

În acest an, ceremonia militară va aduce un omagiu cadrelor medicale și va cuprinde ”un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanţi şi în jur de 2.500 de invitaţi”, cu respectarea regulilor de distanţare.

Evenimentul va include o paradă aeriană și ”va onora participarea armatelor noastre la lupta împotriva COVID-19”.

Citeşte mai multe despre:   Franta,   ziua nationala