Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Au dat peste un aeroport părăsit acum 50 de ani. Au controlat zona şi... uluitor ce au mai găsit

Au dat peste un aeroport părăsit acum 50 de ani. Au controlat zona şi... uluitor ce au mai găsit

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 13 Dec 2020, 12:08
Au dat peste un aeroport părăsit acum 50 de ani. Au controlat zona şi... uluitor ce au mai găsit Galerie foto (6) Fapt divers

Aeroportul Internaţional Nicosia din Cipru este una dintre atracţiile insulei, deşi, la prima vedere, decorul pare sinistru şi desprins din filmele de groază.

Acest loc a fost părăsit în anul 1974, din cauza conflictelor armate dintre Cipru şi Turcia. Aşadar, în urmă cu aproape 50 de ani, acest aeroport din Cipru a permis pentru ultima dată îmbarcarea pasagerilor. Acum, ansamblul nu este decât o ruină. Dar fascinantă. 

 

Epava Trident Sun aminteşte de măreţia aeroportului

 

Pe una dintre pistele de decolare/aterizare poate fi admirată şi acum aeronava Trident Sun. Epava aminteşte şi acum de măreţia avionului ce era odată. De fapt, aeroportul a fost cândva unul dintre cele mai moderne din Europa. În urmă cu multe decenii, turiştii care îşi petreceau vacanţele în Cipru aterizau aici. În Nicosia, plajele frumoase, oraşele medievale, dar şi climatul blând erau atracţii turistice la mare căutare.

 

 

Din păcate, în anul 1974, au izbuncit tensiuni între etnicii turci şi greci. Naţionaliştii greci l-au înlăturat de la conducere pe preşedintele ales al Ciprului. Soldaţii greci au folosit acest aeroport, în timpul conflictului.Au găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

 

Bombardamentele turcilor au distrus aeroportul

 

Turiştii şi localnicii paşnici au fugit de pe insulă tot de pe aceste piste. După lovitura de stat, Turcia a invadat Ciprul, iar aeroportul a fost grav avariat de mai multe bombardamente, ceea ce, într-un final, a dus la abandonarea locului. Ulterior, autorităţile cipriote au deschis un nou aeroport în Larnaca, care este principalul ansamblu folosit de avioane în prezent.

În afara de aeronava Trident Sun, turiştii curioşi au mai găsit aici scaune ruginite, birouri distruse, precum şi alte avioane rămase pe piste.

Citeşte mai multe despre:   avion,   Cipru,   aeroport