Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Calendar creștin ortodox noiembrie 2020: Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfântul Ap. Andrei

Calendar creștin ortodox noiembrie 2020: Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfântul Ap. Andrei

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 29 Oct 2020, 13:58
Calendar creștin ortodox noiembrie 2020: Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Sfântul Ap. Andrei FOTO: Pixabay.com Fapt divers

Luna Noiembrie este cunoscută şi ca Brumar, iar credincioșii ortodocși au mai multe motive de sărbătoare. Potrivit calendarului creștin ortodox, printre cele mai importante amintim de Soborul Sf. Arhangheli şi Gavril şi al tuturor cereştilor puteri, Vovidenia sau Intrarea Maicii Domnului în biserică şi Sf. Andrei apostolul românilor.

 

 

Calendar creștin ortodox noiembrie 2020. Sărbătorile cu cruce roșie 

 

8 noiembrie 2020- Soborul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil şi al tuturor cereştilor puteri

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt cei mai cunoscuți arhangheli. Ortodocși și greco-catolici laolaltă îi celebrează, în Calendarul ortodox Noiembrie 2020 pe data de 8 a lunii.

În trecut, Arhanghelii erau considerați păzitori ai oamenilor, de la naștere până la moarte, care se roagă pentru sănătatea lor și asistă până și la Judecata de Apoi. Ei sunt patroni ai casei, ard păcatele patimilor lumești și purifică, prin post.

 Despre Arhanghelul Mihail se știe că poartă cheile raiului, luptă împotriva diavolului, ține ciuma în frâu, veghează la capul bolnavilor pe patul de moarte și la picioarele celor ce mai au zile.

Sfântul Gavriil e aducător de vești bune, ușurează exprimarea și comunicarea, aduce pace și înțelegere, ne ajută să uităm și să iertăm. Împreună au grijă de binele familiilor creștine și îi ajută pe cei ce nu pot avea copii. Sora ei tocmai se mutase în casă nouă, când a făcut o descoperire înfiorătoare în pivniță. „Să fugă imediat de acolo!” (FOTO)

21 noiembrie 2020- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului Intrarea Maicii Domnului în Biserică este un moment important pentru credincioșii ortodocși, fiind serbată pe data de 21 noiembrie și este considerată a fi o zi magică şi este asociată în popor cu simbolurile luminii: candela, lumânarea, focul şi soarele. Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima zi din Postul Crăciunului în care este dezlegare la pește.

30 noiembrie- Sfântul Ap. Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitor

Sfântul Andrei este sărbătorit de români în fiecare an pe 30 noiembrie. Începând cu anul 1995, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca sărbătoarea să fie însemnată cu crucea roșie în calendarul ortodox.

Sfântul Andrei este și primul dintre apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, pe teritoriul Dobrogei, motiv pentru care este considerat creștinătorul poporului român.

A propovăduit cuvântul Domnului, a asistat la Patimile Sale, L-a jelit la moartea Lui și s-a bucurat, întărindu-și credința, la Învierea Sa. Andrei a fost cel dintâi care a primit chemarea lui Hristos, luându-l împreună cu el pe fratele său Petru.

 

 

Intrarea Maicii Domnului in biserică -21 noiembrie 2020

 

Intrarea Maicii Domnului în Biserică sau Vovidenia este una din cele cinci mari sărbători închinate Maicii Domnului. În vremea în care a trăit Maica Domnului, o familie fără copii era considerată vrednică de dispreţ. Cei doi soţi erau văzuţi drept păcătoşi îaintea lui Dumnezeu. Tocmai de aceea, sfintii Ioachim şi Ana au îndurat multe umilinţe până când a venit Maria pe lume.

Sfânta Fecioară Maria a fost educată la Templu de către preoţii şi fecioarele care slujeau lui Dumnezeu. Aici ea a învăţat să toarcă lana şi inul şi a ţesut mătase pentru vesminte. Se spune în tradiţia populară că şi cămaşa de in fără cusături pe care a purtat-o Mântuitorul când a fost răstignit a fost făcută chiar de mama lui.

 

Sfinții sărbătoriți de creștinii ortodocși în noiembrie

 

În afară de principalele sărbători din calendarul creștin ortodox al lunii noiembrie 2020, alte sărbători de cruce neagră, de care trebuie să ținem cont, sunt precizate în calendar în această lună. În aceste sărbători sunt prăznuiți sfinți care au trăit pe pământ românesc, sfinți români:

- 11 noiembrie Sfântul Mina

- 12 noiembrie Sfântul Atanasie Todoran

- 15 noiembrie Sfântul Paisie de la Neamţ

- 20 noiembrie Sfântul Cuvios Grigorie Decapolitul

- 23 noiembrie Sfântul Cuvios Antonie de la Iezeru Vâlcea

- 25 noiembrie Sfânta Muceniţă EcaterinaSfântul Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României - 30 noiembrie

 

Ajunul Sfântului Andrei este considerat unul dintre momentele în care bariera dintre văzut și nevăzut se ridică.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei:

Se crede că în această noapte „umblă strigoii” să fure „mana vacilor”, „mințile oamenilor” și „rodul livezilor”. Împotriva acestor primejdii, țăranul român folosește usturoiul. În egală măsură, casa, grajdul, cotețele, ușile și ferestrele acestora sunt unse cu usturoi pisat, ca să alunge duhurile rele la oameni și animale;

În noaptea de Sfântul Andrei se desfășoară, astfel, cea mai importantă „acțiune”: păzitul usturoiului. Fete și flăcăi veghează și petrec, tocmai pentru ca usturoiul să capete calitățile necesare pentru a-i proteja împotriva primejdiilor;

Tot în această noapte, pentru a testa rodnicia livezilor și a câmpurilor, se aduc în casă crenguțe de vișin, care, dacă vor înflori până la Crăciun, este semn de belșug;

Tradiția mai spune că fetele, în ajunul Sfântului Andrei, încearcă să-și afle viitorul. Astfel, ele aruncă în apă plumb sau cositor topit, care întărindu-se prefigurează chipul viitorului soț.

Citeşte mai multe despre:   calendar crestin ortodox noiembrie 2020