Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Calendar creștin ortodox octombrie 2020. Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Dumitru, zile marcante pentru români

Calendar creștin ortodox octombrie 2020. Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Dumitru, zile marcante pentru români

Un articol de: Traian Avarvarei - 06 Oct 2020, 11:45
Calendar creștin ortodox octombrie 2020. Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Dumitru, zile marcante pentru români Fapt divers

În luna octombrie 2020, credincioșii ortodocși au mai multe motive de sărbătoare. Potrivit calendarului creștin ortodox, printre cele mai importante amintim de Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfântul Dumitru.

 

 

Calendar creștin ortodox octombrie 2020. Sărbătorile cu cruce roșie

 

 

Calendar ortodox, 1 octombrie 2020- Acoperământul Maicii Domnului

 

 

În această zi, creştin-ortodocșii sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, zi sfântă marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Acoperământul Maicii Domnului amintește de arătarea Maicii Domnului în biserica din Vlaherne. Pe 1 octombrie al anului 911, se făcea priveghere în această biserică, pentru salvarea cetății care era asediată.

La ora patru dimineața, Maica Domnului s-a arătat înaintea poporului, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi. Sfântul Acoperământ era ținut în mâini deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, sfinții și mucenicii.

Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul său iubit, Epifanie: „O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?” Iar Epifanie a zis: „O văd, Părinte, și mă minunez! ”Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

 

 

Calendar ortodox, 14 octombrie 2020 - Sfânta Cuvioasă Parascheva

 

 

Deși nu e trecută cu cruce roșie, Sfânta Cuvioasă Parascheva este una dintre sărbătorile importante pentru creștinii ortodocși români.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este motiv de bucurie, pentru milioane de credincioși din Romania, în fiecare an, pe 14 octombrie, mulți dintre ei mergând în pelerinaj la moaștele Sfintei în Iași.

Din putinele informații privitoare la viața ei, aflăm că într-o noapte, pe când avea 25 de ani, un înger i-a spus în vis, să se reîntoarcă în locurile părintești, după ce a petrecut câștiva ani în pustiu. S-a întors acasă, și-a dat duhul șia fost îngropată ca o străină. Ulterior, dezgropată, trupul ei era intact. Credincioșii au înțeles că este un semn dumnezeiesc, fapt pentru care au luat trupul Cuvioasei din mormânt și l-au așezat în biserica Sfinții Apostoli din Kallicrateia. Îndată au avut loc vindecări minunate în urma rugăciunilor care se făceau lângă cinstitele sale moaște.

Moaștele Cuvioasei Parascheva au fost aduse în Moldova de domnitorul Vasile Lupu (1634-1653) și așezate pe 14 octombrie 1641, în Mânăstirea „Sfinții Trei Ierarhi“. În anul 1887, moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva au fost mutate în Catedrala mitropolitană din Iași, unde se află și astăzi.

 

 

Calendar ortodox, 26 octombrie 2020 - Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir (Sâmedru).

 

 

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, cinstit pe data de 26 octombrie, a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). Din viața sa, înscrisă în Sinaxare, aflăm că a fost fiul prefectului din Tesalonic. După moartea tatălui său a fost  numit guvernator al Tesalonicului. Ținând seama de faptul că Dimitrie nu a ascuns că este creștin, a fost întemnițat. În vremea aceea, creștinii erau trimiși să lupte cu gladiatorii. În aceste lupte, creștinii erau victime sigure. Potrivit tradiției, Nestor – un tânăr creștin, cere binecuvântarea de la Sfântul Dimitrie să-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al împăratului, pentru a pune capăt luptelor sângeroase. Dimitrie îl va însemna cu semnul sfintei cruci pe frunte și îi va spune: „Du-te și pe Lie îl vei birui, iar pe Hristos Îl vei mărturisi”. Prin rugăciunile Sfântului Dimitrie, Nestor reușește să-l străpungă cu lancea pe Lie. La finalul acestei lupte, împăratul Maximian poruncește ca lui Nestor să i se taie capul, iar Dimitrie să fie străpuns cu sulițele. Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sânge, ci mir tămăduitor de boli.

Sfântul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, în Serbia), iar moaștele sale au fost aduse în Tesalonic, pe 26 octombrie 413. Biserica actuală în care se află moaștele Sfântului Mucenic Dimitrie a fost construită la puțin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634. A fost transformată în moschee în anul 1493 și redată cultului creștin în anul 1912.

Când vine vorba de Sfântul Dimitrie, grecii afirmă că trebuie să vorbim de doi sfinți distincți: Sfântul Dimitrie de la Tesalonic, fiul guvernatorului, cinstit pe 26 octombrie și Sfântul Dimitrie de la Sirmium, diacon care și-a dat viața pentru Hristos și este pomenit pe 9 aprilie. Nu se știe dacă această ipoteză a grecilor este adevărată.

 

 

 

Calendar ortodox, 27 octombrie 2020 - Sfântul Dimitrie Basarabov, Ocrotitorul Bucureștilor

 

 

 

În secolul al XVI-lea ocrotitor spiritual al Bucureștilor a fost Maica Domnului. În vechime, în biserica din „pazarul” (Bazarul sau târgul orașului) de lângă Curtea domnească se făcea alegerea membrilor Sfatului orășenesc. Tot aici se păstra și sigiliul Bucureștilor. Pentru că această biserică avea hramul închinat Fecioarei Maria, patronul orașului era Maica Domnului. 
În secolul al XVII-lea, sărbătoarea orașului București era Buna Vestire. 
După 1634, și mai ales din anul 1659, când Domnul țării își muta definitiv reședința de la Târgoviște la București, crește importanța Curții domnești (Curtea Veche). Astfel, și biserica Curții domnești devine atât de prezentă în viața oamenilor încât „Buna Vestire”, hramul acestei biserici, este prezenta pe sigiliul orașului.
În veacul al XVIII-lea ocrotitorii spirituali ai Bucureștilor erau Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Sfinții Împărați Constantin și Elena erau ocrotitorii bisericii mânăstirii lui Constantin Vodă Șerban, devenită la 1668, catedrală și reședință a Mitropoliei Țării Românești. Ziua de 21 mai era zi de mare sărbătoare. Astfel, Sfinții Împărați au ajuns să fie cinstiți drept ocrotitori ai Bucureștilor.
Cu timpul, Sfântul Dimitrie Basarabov devine ocrotitorul Bucureștilor. Este proclamat oficial ocrotitorul orașului București de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793). Generalizarea cultului său s-a făcut în anul 1955, când, la propunerea patriarhului Justinian Marina, Sfântul Sinod a proclamat generalizarea cinstirii sale în întreaga Biserică Ortodoxă Română.

Viața Sfântului Dimitrie Basarabov este redată în imagini pe racla care adăpostește sfintele sale moaște. Pe pârțile laterale ale raclei sunt prezente opt scene din viața Sfântului Dimitrie, iar pe capacul raclei este redat chipul său.

Citeşte mai multe despre:   calendar,   sarbatoare,   Sfantul Dimitrie,   Biserica Sfanta Parascheva