Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cele mai bune rețete de ciuperci murate

Cele mai bune rețete de ciuperci murate

Un articol de: Mirela Ionela Achim - 03 Sep 2020, 12:19
Cele mai bune rețete de ciuperci murate Fapt divers

Suntem în plin sezon al ciupercilor şi gospodinele sunt gata să îşi pregătească rezerva de iană cu aceste bunătăţi. Ciupercile murate sunt un deliciu folosit ca garnitură sau în diverse mâncăruri savuroase. Iată câteva modalităţi de conservare pe termen lung.
 

Ciuperci murate în oțet
 

800 g ghebe proaspete sau alte ciuperci (de cultură tip champignon, pleurotus sau mix de ciuperci de pădure), 20 căţei de usturoi

Marinada picantă

  • 500 ml apă
  • 20 g boabe piper negru
  • 20 g boabe de muștar
  • 25 g sare neiodată (specială pentru murături)
  • 20 g zahăr
  • 100 ml oțet simplu de masă (9-10 grade)
  • opțional: 1 foaie de dafin

Ghebele trebuie opărite înainte de a fi marinate deoarece au o substanță mucoasă care se îndepărtează doar în acest mod. Se pune la fiert o oală mare cu apă iar când aceasta clocotește se cufundă ghebele în ea. Se lasă la fiert 2-3 minute apoi se scurg de apă. Cele 3 minute se calculează din momentul în care ghebele încep să fiarbă în masă, nu de când se pun în oală! 
 

Se pun la fiert cei 500 ml de apă împreună cu sarea, zahărul, boabele de piper și cele de muștar. Puteți pune și o foaie de dafin. Se lasă să clocotească 5 minute. Spre final se pune oțetul și se mai fierbe marinada alte 2 minute.

Se pregătesc cățeii de usturoi decojiți dar lăsați întregi.

Se sterilizează borcanele și capacele.

Ghebele opărite și scurse se așază în borcane iar printre ele se pun cățeii de usturoi (câte 10 în fiecare borcan). Borcanele cu ghebe se pun pe o tavă metalică care să preia șocul termic. Peste ciuperci se toarnă marinada picantă fierbinte cu tot cu boabele de piper și se muștar. Aceasta trebuie să acopere bine ghebele. Imediat se înșurubează capacele. Se verifică dacă sunt închise ermetic prin clătinarea borcanelor – vedem dacă picură sau nu zeama din ele.

Borcanele cu ghebe marinate se învelesc în cârpe de bucătărie (ștergare groase) și se lasă până a doua zi ca să se răcorească lent. Apoi se pot pune pe rafturile cămării.

Reţetă: savoriurbane.comȘi-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

 

Ciuperci murate în saramură

O retetă extrem de simplă, care nu necesită multă muncă sau cântărire deosebită. Se potriveşte la orice fel de ciuperci: champignons, ghebe, iuţari, gălbiori, mănătărci, hribi…

  • 1 kg ciuperci
  • 1 lingura rasa de sare
  • 50 ml otet

Se taie coditele la ciuperci si se spala foarte bine, la jet de apa, fiecare ciuperca-n parte, sa nu ramana pamant sau nisip.

Daca sunt mai mari, se taie-n 4-6 sau felii, ca sa nu ocupe mult loc in borcane.

Se pune pe foc o oala cu 1 l de apa, 1 lingura rasa de sare si 50 ml otet. Cand clocoteste, se adauga ciupercile si se lasa pentru 5-6 minute din momentul in care da totul in clocot. Nu e nevoie sa fie gatite, ci doar sa elimine apa. Otetul nu va afecta gustul, va mentine culoarea deschisa a ciupercilor. In loc de otet se poate folosi zeama de la o lamaie.

Se scot ciupercile si se asaza pe servete uscate, se acopera cu alte servete, se schimba de cateva ori, se preseaza bine, pana cand toata apa e absorbita.

Se asaza ciupercile in borcane perfect curate si uscate. Se toarna deasupra saramura (la 200 ml de apa se pun 5 g de sare de muraturi, sau 1 lingura la 1 l de apa). Cu coada unei lingurite se asaza ciupercile, ca sa se scoata aerul. Se lasa borcanul gol de 2-3 mm, nu se umple complet. Se pun capacele si se sterilizeaza la bain-marie pentru 30 minute din momentul in care apa a dat in clocot. Se lasa borcanele in apa in care au fiert si se acopera cu servete groase, pana a doua zi. Se sterg, se eticheteaza si se pun in camara.

Reţeta: pofta-buna.com

 

Ciuperci murate cu Pikant Fix

  • 1kg de ciuperci 
  • piper alb boabe
  • 400 ml otet de vin 9°
  • foi de dafin
  • 1/2 plic Pikant fix Iute
  • Mod de preparare

Se iau ciupercile, se ajusteaza coditele si se freaca bine cu sare. Se spala apoi si se lasa in apa cu putin otet. Separat, se pun la fiert otetul de vin si Pikant fix.

Cand compozitia a dat in clocot, se scurg ciupercile de apa, se adauga in oala de pe foc si se mai lasa pe foc pana cand otetul clocoteste din nou. Se stinge focul, apoi ciupercile si compozitia se toarna in borcane sterilizate.

Se pun deasupra boabe de piper si 1-2 frunze de dafin, apoi se inchid borcanele ermetic si se pastreaza in loc racoros si intunecos.

Reţeta: retete-culinare.org

 

Ciuperci murate Pleurotus

  • 1 kg ciuperci pleurotus
  • 1 l apa
  • putin marar
  • 1lingurita sare
  • 3 catei usturoi
  • 200 ml otet
  • zahar dupa gust
  • 1 ceapa taiata julien
     

 Amestecam ingredientele si punem la foc mic.Curatam si spalam ciupercile  si le punem in oala.Lasam sa fiarba 20 minute,intre timp mai luam din spuma,apoi le punem in borcane,taiem usturoiul si asezam printre ele,marar, ceapa,turnam compozitia de otet si sigilam bine.

Citeşte mai multe despre:   ciuperci