Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum arăta Arsenie Boca în tinerețe

Cum arăta Arsenie Boca în tinerețe

Un articol de: Traian Avarvarei - 29 Sep 2020, 15:43
Cum arăta Arsenie Boca în tinerețe Fapt divers

Arsenie Boca a fost cunoscut credincioșilor ca fiind Părintele Ardealului și a lăsat creștinilor numeroase rugăciuni, pilde și chiar leacuri pentru sănătate! Totuși, puțini sunt cei care știu cum a arătat Arsenie Boca în tinerețe, înainte de a alege viața monahală.

 

 

Cum arăta Arsenie Boca în tinerețe

 

 

În data de 29 septembrie 2020 se împlinesc 110 ani de la nașterea Părintelui Arsenie Boca.

În noiembrie anul acesta se împlinesc 31 de ani de când părintele Arsenie Boca s-a stins la Sinaia. Dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop, al cărei stareţ a fost timp de doi ani, înainte să fie închis de autorităţile comuniste. Mormântul părintelui Boca a devenit în ultimii ani unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale românilor.

Arsenie Boca  a fost un părinte ieromonah, teolog și artist plastic ortodox român, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate.

Pe numele său laic Zian Arsene Boca, părintele Arsenie apare în câteva fotografii din tinerețe total schimbat.

Fotografie cu Arsenie Boca in tinerete

Câteva dintre fotografiie care îl înfăţişează în haine de oraş au fost realizate de securiştii care îl urmăreau şi depuse la dosarul de urmărire din 1962. De altfel, pozele din tinerețea lui Arsenie Boca îl înfățișează ca pe un bărbat foarte bine îngrijit, foarte atent cu părul lui, dar și cu hainele, scrie Click.Veste de ULTIMĂ ORĂ despre Corina Chiriac. S-a întâmplat chiar AZI

Arsnie Boca, un tanar chipes inainte de a deveni calugar

Foto: Adevarul

S-a născut la 29 septembrie 1910 la Vața de Sus în comitatul Hunedoara (pe vremea aceea în Austro-Ungaria). A urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929.

În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. Primește - la recomandarea profesorului Nicolae Popoviciu - o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București.

Arsenie Boca in tinerete, cand s-a inscris la Teologie

În paralel, audiază cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București. Fascinat de lucrarea Scara dumnezeiescului urcuș scrisă de Ioan Scărarul o traduce în limba română în doar 5 luni. Această traducere nu a văzut lumina tiparului. Remarcându-i talentul artistic, profesorul Costin Petrescu i-a încredințat pictarea scenei care îl reprezintă pe Mihai Viteazul de la Ateneul Român.

 

 

Viața lui Arsenie Boca

 

 

Arsenie Boca născut pe 29 septembrie 1910 în Vața de Sus, Hunedoara - decedat pe  28 noiembrie 1989 la Sinaia, părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop.

Datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Arsenie Boca a urmat Liceul național ortodox „Avram Iancu” din Brad, Hunedoara, pe care l-a terminat ca șef de promoție în 1929. În același an, Zian Boca (cel care avea să devină Părintele ieromonah Arsenie Boca) se înscrie la Academia Teologică din Sibiu, pe care o absolvă în 1933. Primește - la recomandarea profesorului Nicolae Popoviciu - o bursă din partea Mitropolitului Ardealului Nicolae Bălan pentru a urma cursurile Institutului de Arte Frumoase din București.

În paralel, audiază cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București. Fascinat de lucrarea Scara dumnezeiescului urcuș scrisă de Ioan Scărarul o traduce în limba română în doar 5 luni. Această traducere nu a văzut lumina tiparului. Remarcându-i talentul artistic, profesorul Costin Petrescu i-a încredințat pictarea scenei care îl reprezintă pe Mihai Viteazul de la Ateneul Român. Trimis de chiriarhul său, Nicolae Bălan, călătorește la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei. Aici are parte de o experiență duhovnicească formatoare pentru viața de călugăr pentru care optase încă din anii studenției de la Sibiu.

In 1968 este pensionat. Este si anul cand incepe pictarea bisericii de la Draganescu, de langa Bucuresti, la care munceste 15 ani, scrie crestinortodox.ro. Parintele Arsenie Boca trece la cele vesnice la Manastirea Sinaia, pe 28 noiembrie 1989, iar pe 4 decembrie 1989 este inmormantat la Manastirea Prislop.

Părintele Arsenie Boca a fost și rămâne în inimile noastre ca un sfant. Acum mergem la mormântul Părintelui Arsenie și ne rugăm acolo și de cate ori il chemam în rugăciune, el ne ajută și ne ocrotește.

Zicea Părintele Arsenie, parcă pentru toți românii: „Îmi pare rău de voi ca sunteti slăbiți în credința. Veți cădea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu va fie frica pentru a va salva sufletele. Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt ingaduite de Dumnezeu, Care este tovarășul de drum al fiecăruia, de la naștere până la moarte. Vor cădea și cei aleși. Îmi pare rău că sunteți cei de pe urma. Va vor cerne. Vor pune impozite, taxe și alte ingradiri. Vor lua totul!” - relateaza B1.ro

Ne povestea că “România va fi grădina Maicii Domnului, Bucureştiul va fi noul Ierusalim. Şi care vor rămâne, aleşii lui Dumnezeu, că numai aceia vor rămânea, vor fi într-o fericire nemaipomenit de mare”, a declarat aceasta, la un moment dat.

Citeşte mai multe despre:   Arsenie Boca,   Manastirea Prislop