Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum arăta Regele Mihai în tinerețe. GALERIE FOTO

Cum arăta Regele Mihai în tinerețe. GALERIE FOTO

Un articol de: Traian Avarvarei - 05 Dec 2020, 10:00
Cum arăta Regele Mihai în tinerețe. GALERIE FOTO Foto: peles.ro Fapt divers

Se împlinesc trei ani de la moartea Regelui Mihai. Ultimul monarh s-a stins din viață la data de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția, la vârsta de 96 de ani. Acum trei ani, românii și-au luat rămas bun de la ultimul lor rege și de la o epocă. Au rămas însă fotografii cu Regele Mihai tânăr, înainte de plecarea în străinătate, ce clădesc istoria acestei țări.

 

 

Cum arăta Regele Mihai în tinerețe

 

 

Regele Mihai este ultima mare personalitate a istoriei României din secolul XX. A fost printre ultimul dintre foști lideri de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și ultimul rege al Europei de Est.

Pe 16 decembrie 2017 ne-am luat rămas bun de la un Rege și de la o epocă. Iar instantaneele ce urmează sunt clipe ale acestei istorii ce stă să apună…

Fotografiile au fost colorizate de Jecinci și publicate pe pagina de Facebook Istorie în culori.

Regele Mihai in tinereteAu găsit, lângă Mangalia, o peşteră veche de 5,5 milioane ani. A venit NASA! Au descoperit în ea ceva şoc! Au mai văzut asta doar pe Marte

Regele Mihai in tinerete

 

 

Regele Mihai I. Copilăria, adolescenţa şi tinereţea

 

 

Regele Mihai I al Româiei a fost un copil fericit şi studios, pasionat de sport şi de maşini.

Regele Mihai s-a grăbit să vină pe lume la 7 luni. A deschis ochii la Sinaia, în vila Foişor aflată pe Domeniul Regal, în vecinătatea Peleşului şi a Pelisorului.

Regele Mihai in tinerete

”Micul rege se juca, scria, citea şi era de fapt foarte pasionat de tehnică de mic. Asta e o certitudine.”, spune Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Castelului Peleş, potrivit Romania Libera.

Înotul, echitaţia şi schiul erau obligatorii în instrucţia unui monarh cu o educaţie desăvârşită.

Încă de mic, regele era pasionat de tehnică şi automobile. Avea doar şase ani când a primit prima sa maşina. Şi era încă un copil când a luat şi prima lecţie de şofat. “Cred că m-am născut cu volanul în mâna” obişnuia regele să spună.

Regele Mihai (născut pe 25 octombrie 1921) a fost constrâns de comunişti să semneze decretul de abdicare pe 30 decembrie 1947. Peste numai câteva zile, pe 3 ianuarie 1948, regele a plecat în exil, iar în acelaşi an, autorităţile comuniste îi retrag şi cetăţenia română pe care o recâştigă abia în 1997, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine în România în 1992, cu ocazia Paştelui şi, ulterior, abia în 1997, după ce regimul Iliescu i-a interzis în repetate rânduri să mai intre în ţară.

După 1948, Regele Mihai a dus o viaţă obişnuită în exil, perioadă marcată de episoade „lumeşti“, precum căsătoria, naşterea copiilor şi lupta zilnică pentru câştigarea existenţei. În imposibilitate de a-şi mai sluji ţara ca suveran, Regele a fost nevoit sau şi-a îngăduit să fie un simplu om.

Casatoria Regelui Mihai cu Regina Ana

„În Exil, singurătatea noastră a fost cu atât mai mare cu cât dorul de ţară şi nevoia de a trăi laolaltă cu românii ne-au fost puse la îndoială sau uitate. (...) Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet“, este mărturisirea Regelui despre perioada din exil, potrivit adevarul.ro.

În exil, suveranul României a fost nevoit să lupte zilnic pentru câştigarea existenței. Regele Mihai, devenit în acea perioadă domnul Mihai, a fost fermier, pilot, antreprenor la o companie de electronică şi broker la Bursa de pe Wall Street.

Regele Mihai in tinerete

Citeşte mai multe despre:   Regele Mihai,   Regele Mihai I al României