Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum procedezi dacă ai fost înșelat cu reduceri false de Black Friday în 2020

Cum procedezi dacă ai fost înșelat cu reduceri false de Black Friday în 2020

Un articol de: Traian Avarvarei - 26 Oct 2020, 14:33
Cum procedezi dacă ai fost înșelat cu reduceri false de Black Friday în 2020 Foto: Pixabay Fapt divers

Așteptat cu nerăbdare, Black Friday se poate transformă într-un adevărat coșmar, dacă nu vă luați toate măsurile de precauție. În apropierea Vinerei negre, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) prin intermediul Centrului European al Consumatorilor România (ECC România) a realizat un ghid pentru consumatorii care vor să profite de reducerile comercianților fără a fi insă păcăliti.Cum trebuie să procedezi dacă nu vrei să fii înșelat de Black Friday

 Astfel, dacă ați hotărat că vreți să achiziționați un produs de Black Friday, nu trebuie neapărat să îl luati  la prima promoție pe care ați pus ochii. Pot fi și reduceri false de Black Friday 2020 și astfel poți fi înșelat! Sunt mai multe magazine care se ocupă cu așa ceva, deci, aveți răbdare, căutati, notați, și abia când sunteți siguri, cumpărati. Da, este absolut normal să verificați și condițiile de livrare. Atenție! În cazul unei achiziții de produse de pe internet, ANPC recomandă utilizatorilor să verifice dacă retailerii informează corect asupra caracteristicilor produsului, despre condițiile de livrare sau modalitătile de plată.

 


Sfaturi pentru consumatori

 


•        Fă o listă cu produsele pe care dorești să le achiziționezi și cu prețurile actuale ale acestora. Acest lucru te va ajută să eviți falsele reduceri de prețuri, de exemplu atunci când comercianții măresc prețul și aplică procentul de reducere la prețul astfel majorat.
•        Verifică cu atenție modul în care este afisată reducerea pe site sau pe etichetă produsului.
•        Nu cădea în capcană ofertelor care anuntă mari reduceri de prețuri doar pentru a te atrage să intri în magazin.
•        În cazul în care comanzi online, verifică, înainte de a trimite comandă, dacă prețul fiecărui produs din coșul de cumpărături este același cu prețul redus indicat atunci când ai ales produsul.
•        Utilizează cardul pentru a face plată. În unele situații, precum cazurile de fraudă, dacă ai plătit prin cârd, poți utiliza procedura refuzului la plată pentru a-ți recupera sumă plătită – în principiu, în cel mult 30 de zile de la data plătii. Contactează-ți bancă pentru a află mai multe amănunte.

 

Prețul - Cum trebuie afișat?

 


Indiferent că este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afisat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).
Care sunt regulile privind reducerea de preț?
Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referintă. Pretul de referintă reprezintă cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vanzare în perioadă ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.
Orice anunț de reducere de pret exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil și fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:
• fie prin menționarea noului preț langă prețul anterior, barat;
• fie prin mențiunile "preț nou", "preț vechi" langă sumele corespunzătoare;
• fie prin menționarea procentului de reducere și a prețului nou care apare langă prețul anterior, barat.

Consumatorul trebuie să știe că, din momentul în care a primit un produs comandat pe internet, are dreptul de a denunță contractual și 14 zile pentru a-l returna, dacă nu este mulțumit de el, fără să invoce vreun motiv.
 
În cazul returnării produsului, consumatorul își poate primi sumă de la comerciant în termen de 14 zile de la primirea produsului.Au descoperit un aeroport părăsit în urmă cu 50 de ani. Au controlat toată zona şi au rămas uluiţi de ce au mai găsit

 

 

Cum trebuie să procedezi dacă ai fost insat prin reduceri false de Black Friday 2020

 Pentru a beneficia de aceste reduceri din Vinerea Neagră, fără să le fie afectate interesele economice, consumatorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze, să fie extrem de vigilenți și să acorde maximă atenție tuturor detaliilor, în special în perioadă marilor reduceri de prețuri, cum este Black Friday.

De asemenea ANPC recomandă verificarea prețurilor prin consultarea site-urilor care afiseaza  prețuri comparative pentru același produs.

În cazul în care cumpărătorii consideră că drepturile le-au fost încălcate le recomandăm să semnalete ANPC, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor le va acordă tot sprijinul.

Citeşte mai multe despre:   black friday 2020,   vinerea neagra,   TVA,   ANPC