Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum se alege baba. Tradiția babelor din martie la români

Cum se alege baba. Tradiția babelor din martie la români

Un articol de: Maria Zărnescu - 01 Mar 2021, 14:00
Cum se alege baba. Tradiția babelor din martie la români FOTO: Pixabay.com Fapt divers

Babele sunt o tradiție românească ținută de multă vreme în țara noastră. În strânsă legătură cu Baba Dochia și cele nouă cojoace, supersiția prevede, în funcție de dată, cum va fi anul fiecărei femei, dar și cât de norocoase vor fi în anul în curs.

Totodată, „babele” simbolizează și trecerea iernii, mai exact ultima luptă care se dă între iarnă și primăvară. Odată ce au trecut cele nouă zile din luna martie, zilele încep să crească, iar vremea începe să se încălzească.

 

Cum se alege baba

 

Tradiția babelor, alese în prima zi a lunii martie provine de la romani. Babele se pot alege la întâmplare, sau în funcție de ziua în care ai fost născut.

Pe de-o parte, îți poți alege baba la întâmplare, fiind o dată din intervalul 1 – 9 martie. Se spune că așa cum va fi vremea în ziua respectivă, va fi și restul anului pentru tine.

Totodată, oamenii își pot alege baba și în funcție de ziua de naștere. Dacă o persoană este nîscut în intervalul 1 – 9 ale oricărei luni, poate decide ca ziua ei de naștere să fie și baba pentru anul în curs. În cazul în care data nașterii este formată din 2 cifre, ele se adună între ele până când se va obține un numpr format dintr-o singură cifră. De exemplu, dacă o persoană este născută în data de 19 poate proceda astfel: 1+9 = 10; 1+0 = 1, deci baba va fi în data de 1 martie.

 

Ce spune despre tine baba aleasa

 Se reduce vârsta de pensionare? Vești bune pentru români

Contrar aparențelor, „baba” nu simbolizează o persoană vârstnică și ursuză, ci baba prevestește caracterul pe care femeia ce și-a ales data respectivă în va avea, dar și cum se va dezvolta în viață, în anul care tocmai ce a început.

Calitățile și defectele fiecărei femei în parte sunt și ele ilustrate de baba pe care aceasta a ales-o.

 

Legenda babelor in folclorul romanesc

 

În tradiția românească, potrivit Creștinortodox.ro, se spune că „babele” sunt un eveniment în strânsă legătură cu Baba Dochia, vestită pentru sosirea iernii. Cele 9 zile din martie ar simboliza cele 9 cojoace pe care Baba Dochia începe să le dea jos, odată cu vremea caldă de afară. În fiecare zi afara este puțin mai cald, iarna permițând creștere temperaturilor și totodată revenirea naturii la viață.

O altă tradiție legată povestea Babei Dochia de Babele din Bucegi. În popor, se mai spune, potrivit sursei citate, că Dochia a avut un fiu, iar acesta a dorit să îi aducă acasă o fată, de care se îndrăgostise. Nora a fost adusă în casa Dochiei, chiar dacă aceasta nu a agreeat-o deloc.

Într-o zi, baba i-a dat fetei un ghem de lână neagră cu care să meargă la râu pentru a-l albi. Când tânăra a început să spele ghemul, degetele au început să îi sângereze, dar firele tot nu s-au albit. Disperată, tândăra a început să plângă și să ceară ajutorul Mântuitorului. Astfel, Iisus i-a trimis o floare roșie și a îndemnat-o să spele firele de lână cu ea.

Dornică să îi facă pe plac soacrei, fata a pus floarea în apă, iar de îndată ce petalele roșii au atins lâna, ghemul s-a albit pe loc. Fata a dus lâna înapoi la Baba Dochia, iar aceasta s-a supărat pe loc, acuzând-o pe tânăra norcă că Mărțișor, cel care o ajuta, ar fi fost iubitul ei.

Totuși, văzându-și nora cu floarea în mână, Dochia și-a luat oile și a plecat la munte, convinsă fiind că a venit primăvara. Femeia și-a lăsat cele 9 cojoace udate de iarnă și de plaie, iar la munte, la începutul lunii martie, Baba Dochia ar fi înghețat și s-ar fi transformat în stană de piatră, alături de turma ei de oi. De aici pornește și legenda Babelor de piatră de pe crestele Munților Bucegi.

Citeşte mai multe despre:   babele din martie,   babele