Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum se face vinul de casă. Care sunt etapele și regulile pe care trebuie să le respecți

Cum se face vinul de casă. Care sunt etapele și regulile pe care trebuie să le respecți

Un articol de: Raluca Tindeche - 11 Sep 2020, 21:55
Cum se face vinul de casă. Care sunt etapele și regulile pe care trebuie să le respecți Fapt divers

Vinul, fie că este roșu sau alb, rămâne băutura preferată a multor oameni. Vinul se transformă treptat din must într-o băutură cu o aromă atât de gustoasă. Dar care sunt regulile și etapele pe care trebuie să le respectăm în acest proces? 

 

Etapele preparării vinului acasă

 

Recoltarea strugurilor, eliminarea ciorchinelui si a codițelor, zdrobirea boabelor, fermentația vinului și limpezirea vinului.

Majoritatea oamenilor cunosc câteva dintre etapele despre care urmează să-ți povestim. Sunt procese pe care le-am întâlnit în curtea bunicilor sau am auzit în gospodărie. Acestea sunt etapele care ar trebui parcurse pentru a obține cel mai bun vin: recoltarea strugurilor, eliminarea ciorchinelui si a codițelor, zdrobirea boabelor, fermentația vinului și limpezirea vinului.

6 reguli atunci când faci vinul acasă

 

Etapele și regulile respectate ne pot aduce un vin mai bun și mai gustos. Iată șase reguli esențiale:

  1. Se folosesc doar struguri copți.
  2. Butoaiele se spăla foarte bine înainte că vinul să fie depozitat în ele. 
  3. Se folosesc unelte din plastic, lemn, inox, nimic din fier . 
  4. Nu se zdrobesc strugurii cu tot cu ciorchine
  5. Mustul se filtrează înainte de fermentare . 
  6. Mustul se lasă la fermentat în camere reci. 

Vinul biologic și  vinul convențional. Principalele diferențe

 

Diferențele între aceste două produse sunt foarte mari, pentru că în unul dintre ele rolul principal îl are cantitatea, iar în altul rolul principal îl joacă natura. De la felul în care este îngrijită via, până la tratamentele la care este supus, cele două tipuri de vin au și reguli diferite când le realizăm, potrivit domeniulbogdan.ro 

Vinul biologic este realizat din struguri în care tratamentele chimice sunt minimale fiind compensate printr-o atenție sporită și grijă în executarea lucrărilor manuale. Aceste vinuri mai poartă numele de „vinuri de terroir”, în care viticultorul urmărește ca toate elementele implicate-sol, climă, soiul de viță de vie-să se îmbine în mod natural în așa manieră încât intervenția umană să fie minimală.Și-a anulat nunta, după ce a aflat un lucru TERIBIL despre partenerul său. În toți cei șapte ani de relație i-a ASCUNS asta

Pentru producerea unui vin biologic, mustul joacă un rol foarte important. Mustul ar trebui să provină din struguri netratați cu substanțe chimice sistemice, adică substanțe ce se vor regăsi în interiorul strugurelui. 

Doza de sulf utilizată de producătorii de vin este specifică pentru vinul convențional, în funcție de tipul de vin:

  • 150 mg/l – vin roșu sec
  • 210 mg/l – vin alb și rose sec
  • 260 mg/l – vin alb și rose demisec

Pentru vinul biologic cantitățile admise sunt considerabil mai mici:

  • 100mg/l – vin roșu sec
  • 150 mg/l – vin alb si rose sec
  • 170 mg/l – vin alb si rose demisec

Cum se păstrează vinul de casă

 

Pentru păstrarea vinului în cele mai bune condiții, ar trebui să respectăm mai mulți pași: 

  • Temperatura – Vinul se păstrează la o temperatură cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius. 
  • Umiditatea – Ideal este ca vinul să fie păstrat în medii în care umiditatea este de 70%.
  • Lumina – Ar trebui să se păstreze la o lumină slabă. 
  • Poziția – ,Mișcarea recipientelor trebuie să fie minimală. 

Ce preț are vinul de casă

 

Prețul vinului de casă variază între 5 lei/l și poate ajunge și la 9 lei/l. 

 

 

 

Citeşte mai multe despre:   vin,   preparare,   reguli