Știm că timpul tău e prețios, așa că nu te vom deranja cu știri care nu sunt știri.
Abonează-te la notificările B1.ro și vei primi o selecție riguroasă a celor mai importante știri ale zilei.
Nu, multumesc Accept
Acasa Ştiri Fapt divers Cum vopsim ouăle de Paște fară chimicale. Ingredientele accesibile cu care poți obține nuanțe minunate

Cum vopsim ouăle de Paște fară chimicale. Ingredientele accesibile cu care poți obține nuanțe minunate

Un articol de: Beatris Ionita - 28 Apr 2021, 16:20
Cum vopsim ouăle de Paște fară chimicale. Ingredientele accesibile cu care poți obține nuanțe minunate Sursa foto: Cottonbro/ Pexels Galerie foto (1) Fapt divers

Ouăle frumos colorate sunt visul oricărei gospodine pentru masă de Paște, însă ele își pun din ce în ce mai des probelma obținerii unei vopseli naturale, care să nu conțină nici un fel de chimicale și să nu pună în pericol sănătatea. 

 

Cum se pregătesc ouăle pentru vopsirea naturală

 

Pentru a evita surprizele neplăcute, ouăle pentru masă de Paște trebuie fierte foarte bine. Timpul de fierbere, înainte de vopsire ar trebui să fie de până la 10 minute.

 În timpul fierberii, cratița în care sunt puse ouăle trebuie să fie acoperită cu un capac. Când apă începe să clocotească, se pune oțetul și ingredientele, după preferință. În apă colorată se adaugă rând pe rând ouăle (degresate și spălate în prealabil) și se fierb încă 10 minute. 

La final, ouăle vopsite se scot pe un prosop de hârtie și se șterg cât sunt calde cu un șervețel îmbibat cu ulei.

 

Cum se obțin vopselele naturale pentru vopsirea ouălelor de Paște
 

Iată câteva ingredinte foarte accesibile, cu care vei obține nuanțe minunate, fără să te atingi de vopselurile dăunătoare:

 

Carantină obligatorie pentru două săptămâni. CNSU a adoptat Hotărârea

 

Sfecla

 

Vei obține ouă colorate în roz pal dacă folosiți sucul de sfeclă. Tebuie să fierbeți foarte bine ouăle în sucul de sfeclă și să le lăsăți peste noapte în această zeamă. Pentru a obține o culoare intensă este bine să folosiți ouăle cu coajă albă. 

 

Spanacul

 

Spanacul este secretul gospodinelor pentru ouă verzi. Înainte de toate trebuie să fierbeți spanacul, pentru că frunzele proaspete nu vor reuși să coloreze ouăle de Paște.

Zeamă de spanac fiert însă este cel mai bun truc pentru o culoare proaspătă și veselă. Lăsăți ouăle la fiert în fiertura de spanac pentru câteva minute sau la înmuiat peste noapte, iar apoi cu puțîn noroc, veți obține un ton deosebit de verde praz.

 

Varză roșie

Pentru a pune pe masă ouă albastre trebuie să folosiți varză roșie. În acest fel se pot obține nuanțe de la purpuriu până la albastru închis. Secretul însă este timpul în care lăsăți ouăle în zeamă de varză roșie fiartă. Spre exemplu, dacă doriți că acestea să fie purpurii, violet, ouăle pot fi lăsate pentru câteva minute sau ore la înmuiat, însă dacă vreți să obțineți ouă albastre, va fi nevoie să le lăsăți peste noapte.

 

Afinele

 

Pentru a obține o vopsea de ouă mov puteți folosi afine. Cu acestea puteți crea și modele inedite pe coajă, zdrobindu-le ușor de coajă ouălor fierte bine, până când se vor obține mai multe pete de culoare. 

 

Coajile de ceapă

 

Cel mai popular ingredient pentru vopsire ouălor în mod natural este coaja de ceapă. Pentru un portocaliu intens, gospodinele folosesc cojile dela 6 - 8 cepe, pe care le fierb timp de 30 de minute în 4 căni de apă.

Ouăle se pot fierbe alături de cojile de ceapă, sau pot fi lăsate la înmuiat peste noapte. Pentru o culoare mai puternică însă este recomandat că ele să fie pregătite alături de cojile de ceapă.

 

Cafea

 

Cafeaua, că și ceaiul, poate da ouălelor tonuri de maro mai închis sau mai deschis. Fierbeți cafeaua, stecurați zațul și să lăsăți ouăle peste noapte în această. 

 

Paprika

 

Un condiment folosit pentru pigmetul intens este paprika. Acesta dă tonuri de roșu cărămiziu, tradiționale pentru ouăle de Paște. 

Folosește trei linguri de paprika petru fiecare 500 de ml de apă și dă în clocot pentru 30 de minute, iar la final adaugă ouăle. Vei obține acel roșu cărămiziu, natural care va aduce tradiția pe masă de Paște.

 

Vinul roșu

Culoarea violet închis se obține cu ajutorul vinului roșu, care poate fi fiert că atare sau diluat cu apă. 


Curcuma 

Pentru a obține o nuanță de galben intens trebuie să fierbeți apă împreună cu sarea. Când apă începe să clocotească, se pune oțetul și două linguri de curcuma la un litru de apă. În apă colorată se adaugă rând pe rând ouăle (degresate și spălate în prealabil) și se fierb 10 minute. 

 

Citeşte mai multe despre:   vopsea naturala,   oua de paste